Gooogle обявиха плановете си да се ребрандират като "колекция от отделни" компании, опериращи под шапката на Alphabet преди две години. По този начин основният бизнес на технологичния гигант с реклами бе отделен в самостоятелна корпоративна единица, която се притежава изцяло от Аlphabet. Мащабното преструктуриране на Google изглежда вече е завършен процес, който доведе до създаването на ново холдингово дружество с името XXVI Holdings Inc., съобщава Bloomberg.

 

Появата на тази холдингова компания ще позволи на Alpabet легално да отдели Google от другите  си бизнес дивизии, които досега представляваха дъщерни дружества. Пример за подобен отдел е дивизията за самоуправляващи автомобили Waymo, които вече водят съдебен спор с Uber или AI подразделението DeepMind, което бе купено от Google през 2014г. Другата важна промяна в структурата на Google е, че се променя статута от корпорация на дружество с ограничена отговорност.

 

Всички тези мерки ще позволят на Alphabet и Google да работят много по-ефективно и прозрачно, за да се фокусират изцяло върху увеличаването на приходите. Преструктурирането се очаква да допринесе и за по-благоприятните отношения с регулаторните органи, които вече водят различни разследвания срещу Google. Oфициален говорител на Alphabet потвърди информацията и определи реорганизацията като законова формалност, която няма да има ефект върху контрола на акционерите върху управлението и бизнес операциите.

 

Вижте как би изглеждала перфектната стартъп кампания според бившия шеф на Google