TikTok продължава да предизвиква голям интерес с реализирането на евентуална сделка, която да позволи оперирането на приложението в САЩ. началото на месеца разбрахме, че Мicrosoft имат 45 дни да финализират сделката с TikTok. Този срок изтича на 20 септември, но американското правителство удължи допълнително въвеждането на санкцията. 

Собствениците на TikTok имат време да регламентират продажбата на своя бизнес до 12 ноември и предизвикаха вниманието на няколко големи компании, сред които Microsoft и Twitter. По този начин американските компании, които искат да преговарят с ByteDance ще имат повече време да обсъдят параметрите на евентуална сделка.

Според данните TikTok има над 100 млн. активни потребители в САЩ, като бизнеса на компанията се оценява на $30 млрд. - $50 млрд. Въпреки големия интерес към приложението все още не се е стигнало до официално споразумение 

Доналд Тръмп също така иска ByteDance да изтрият всички данни за американски граждани от своите сървъри и да информират кога това се е случило. 

 

 

Докато очакваме да разберем как ще продължат преговорите за придобиване на TikTok разбираме, че още една голяма компания в IT сектора е проявила желание да купи приложението. Данните са на Bloomberg, които твърдят, че Alphabet (компанията-майка на Google) са обмисляли инвестиция в хитовото заглавие. 

Според информацията Alphabet са искали да придобият миноритарен дял в TikTok, като част от консорциум, в който участват и други компании. Финансовите параметри не са известни. Инвестицията е щяла да осигури скромно участие на Аlphabet в приложението, което не е свързано с право на глас в борда на директорите, съобщава 9to5google.

Преговорите са продължили няколко дни, но не са постигнали успех. Причините също не са публично достояние. В същото време Alphabet не биха могли да купят приложението, не защото не разполагат с необходимия финансов ресурс, а заради регулаторите, които едва ли ще одобрят подобна сделка, основно заради YouTube бизнеса.

 

Oще от Digital: TikTok вече ще плаща на създателите на видео клипове