Антивирусните програми са едно от най-силните оръжия, които ни предпазват oт все по-сериозните заплахи, на които сме изложени в интернет. Всеки потребители трябва да бъде много внимателен дори при най-малкото съмнение за подозрителна активност. Фишинг атаките са много разпространен метод, с който хакерите опиват да открадната важна информация за потребителите.

Неприятното е, че процента на ефективност на този тип атака продължава да бъде изключително висок. Киберпрестъпниците влагат усилия в разработването на измамни версии на легитимни сайтове, които са налични в сходни домейни като например gooоgle.com или. facebok.com. Пропускането или добавянето на един символ, често може да остане незабелязано.

Ако не обърнете внимание ще бъдете пренасочени към фалшиво копие на съответния сайт. Въвеждането на актуалните данни за логин и парола автоматично се копират от полетата в базата данни на хакерите и могат да бъдете злепоставени в интернет. Доста често може дори да не разберете, че сте предоставили данни на други хора по този начин.

 

 

Експертите предупреждават за  необичакно висока активност в тази сфера, тъй като са регистрирани рекорден брой фишинг сайтове през 2020г. Системите на Google са открили над 2 млн. подобни страници, което е ръст от 19.91%, спрямо резултатите година по-рано, когато са отчетени 1.6м. фишинг атаки.

Първите три тримесечия са свързани с наличието на най-голям брой опасни сайтове от последните пет години насам. Очевидно е, че хакерите използват все по-усъвършенствани техники, за да ни подмамят и трябва да бъдем изключително внимателни, за да се предпазим.

Важен съвет е да отваряте единствено сайтове с HTTPS протокола за сигурност, който блокира много от фишинг сайтовете в интернет, както и да следите да в изписано правилно името на страницата, която искате да отворите.

 

Още от Digital: Oткриха уязвимост в мобилните браузъри, която улеснява фишинг атаките на смартфоните