Вижте още: Alcatel 3V - Голям огледален смартфон с интересен дизайн

 

Характерният му огледално син корпус го издава бързо – това е премиерният смартфон Alcatel 3V.

 

 

В първата част на видео ревюто което Digital.bg му посвети, разгледахме именно нестандартният дизайн и използваните в корпуса му материали. Обърнахме също така внимание на дисплея – който е голям 6”, но тъй като е почти безрамков е побран в тяло съпоставимо с това на далеч по-малък смартфон. Отбелязахме наличието на повишено ново на сигурноста чрез Fingerprint и Face recognition – гледахме видео, слушахме музика и споделяхме преките си впечатления.

 

 

Няма да ви преразказваме всичко, ако сте пропуснали да го гледате и имате интерес – директен линк към видеото ще намерите тук долу. А сега е време да продължим със следващите компоненти на които обръщаме внимание когато разглеждаме всеки нов модел смартфон.

 

 

Хардуерът на 3V ще определим като средностатистически – такъв от който не могат да се очакват чудеса, но ще ви свърши чудесна работа за базови нужди. В основата му стои 64bit CPU Mediatek MT6735. Процесорът е 4-ядрен Cortex-A53 с тактова честота 1.45 GHz. Той е широко разпространен и се използва от много производители на смартфони. От тези които сме ви показвали във видео ревюта, той е интегриран в Sony Xperia E5, Motorola Moto E3, Lenovo Vibe C2 и Huawei Y6.

 

Партниращият графичен процесор при Alcatel V3 е ARM Mali-T720, а RAM паметта 2GB. Ще синтезираме какво можете да правите с този хардуер.

Спокойно можете да браузвате в интернет с много едновременно отворени прозорци; да поддържате социалните си мрежи; да гледате видео с максимум 1080p в Youtube; да правите и обработвате снимки и да играете средно тежки игри на максимална графика.

Не, че няма да можете да играете тежки игри като Asphalt 8: Airborne на максимални графични настройки - както виждате рейсърската игра върви, но има насичане. За да го неутрализирате, трябва да влезнете в настройките на играта и да намалите графиката до средно ниво. Проблемът е решен!

 

 

Също така, при положение, че разполагате с ограничено количество RAM е хубаво от време на време да почиствате кеша на телефона, за да работи със същата скорост и след година.

Достатъчно детайлен мониторинг може да се прави директно през заложеното в телефона „Smart Manager” приложение. То ви позволява да следите за консумацията на електроенергия, вградената памет която в случая е 16GB и RAM паметта. От тук можете директно да изключите или да изтриете консуматори които не използвате.

Всъщност по отношение на софтуера, Alcatel 3V може да се похвали, че идва базово с операционна система Android 8.0 Oreo. Интерфейсът му тук е максимално опростен, но има и някои полезни по-специфични допълнения.

 

Започваме от падащото отгоре меню. То се състои от всички основни неща, като има и възможност за богата персонализация.

    

 

Ако имате малки деца и им давате телефона, за да си играят с него или пък Alcatel 3V ще се използва от подрастващи – можете да се възползвате от „Private mode”. Това е режим който ви позволява да заключите определени приложения или функции на телефона и да бъдат достъпни само ако вие решите да бъдат. Например Facebook, камерата или дадени игри.

 

Напоследък наши зрители ни питат, дали даден смартфон има LED известяване. Този тук има – когато е с празна батерия или се зарежда, когато сте пропуснали обаждане, имате съобщение или нотификация.

 

 

Както всички актуални модели смартфони и Alcatel 3V има двойна камера върху гърба. Сензорите са 12MP + 2MP, като снимките направени с основният са софтуерно увеличени чрез интерполация до 16MP.

 

 

„Боке” ефекта тук става доста добре и забележете не е статичен, а е динамичен – в тази снимка на фокус стои обект с неправилна форма.

 

 

По тази причина имате само една скала с която можете да регулирате степента на дефокусировка. Размазан фон можете да получите и при портретен режи, като при него камерата разпознава, че снимате човек и автоматичните настройки на снимката са по-различни.

 

Иначе менюто на камерата е максимално опростено и лесно за употреба. В него освен стандартният „Auto”, има още и специални режими като раздвиженият „Social”, “Night” и „Light trace” в който можете да рисувате със светлина на тъмно.

Максималното качество при видео запис е Full HD като при него може да се използва „Time-Laps” функция.

 

Предната камера е 8MP, но реално мегапикселите са 5MP, защото отново Alcatel са използвали интерполация.

 

Ето и няколко селфита направени с нея, като последното е на тъмно и е заснето с помощта на предната светкавица. Тук можете да използвате и „Beauty” функция за разкрасяване и изсветляване на лице в кадър.

 

 

Батерията на Alcatel 3V е с 3000mAh заряд. По време на тестовете ни те се оказват достатъчни за около ден и половина комбинирана работа.