Тези от вас които във Facebook са гледали живите ни включвания от Световеният Мобилен Конгрес в Барселона, знаят че преди малко повече от месец, там на щанда на Alcatel видяхме за първи път новите модели смартфони на бранда. 

 

Това в ръката ми е именно един от тях, който Digital.bg ще има удоволствието да е първата българска медия която ще ви покаже във видео ревю. Уважаеми дами и господа – Alcatel 3V.

Несъмнено първото нещо което забелязваме в 3V е неговия ефектен и модерен дизайн. Огледалният гръб на смартфона при всички случаи ще привлече много погледи към себе си.

 

За съжаление и много пръстови отпечатъци, но пък от друга страна когато е равномерно изцапан, това дори изглежда като желан ефект. Иначе когато го изчистим с микрофибърна кърпа, гърбът без проблем може да послужи като огледало.

 

 

Повърхността не изглежда да се драска лесно, но въпреки това в комплект с 3V, Alcatel предлагат и предпазен кейс който обхваща гърба и ъглите. Когато го поставим върху телефона, той не губи от блясъка си, а получава допълнителна мрежеста текстура.

 

Реално Alcatel 3V е бюджетен телефон, но дизайнът му може да се конкурира дори с някои флагмани. Тези от вас които следят видео ревютата на Digital.bg знаят, че преди почти година тествахме HTC U11. Откривате прилика нали, а разликата е, че HTC-то струва 3 пъти повече.

 

 

Освен синият вариант който тестваме ние, 3V се предлага още в черно и златно, като при последния, рамката около дисплея е бяла. Периферната рамка е в цвета на гърба, като материалът успешно имитира метал, но е пластмаса с ефектна обработка.

Изходите и приложенията по продължение на периферията са с малко по-нестандартно разположение. Курсорът за звука и скритият слот са с разменени места спрямо общоприетият стандарт.

 

По тази причина ще ви трябва известно време, за да свикнете с разположението им. Гнездото в дясно е малко по-специфично и практично. В него можете да поставите едновременно за 2 nano SIM карти и microSD карта памет.

 

3.5мм аудио жак е горе, а micro USB порта за зареждане долу. Той е обграден от две решетки, като под дясната от тях се намира високоговорителят.

 

Тестовете ни показват, че звукът който възпроизвежда той е малко по-слаб. Под втората решетка се намира микрофон. Тук след провеждане на разговори можем да споделим, че от другата страна на линията ни чуват добре. Телефонът поддържа 4G LTE Cat 4 мрежи.

 

 

Ако преди години всички смартфони се заключваха с цифрови пароли, после се появиха символите които трябваше да рисуваме по дисплеите…то днес вече отключваме смартфоните си с помощта на уникалният ни пръстов отпечатък и чрез разпознаване на лицето ни. Последните две екстри бяха характерни само за скъпите флагман модели, но днес вече присъстват и при някои по-евтини смартфони.

 

 

Един от тях е Alcatel 3V който има Fingerprint сензор върху гърба и Face recognition който работи с помощта на предната камера. Тестовете ни показват, че и двата метода за отключване работят бързо и безпроблемно.

 

 

Четецът на пръстови отпечатъци е мултифункционален и може да бъде настроен така, че да изпълнява някои бързи команди. Например при звънене - можете да приемете обаждането, при включена камера – да правите снимка, а при стартов екран – чрез слайд надолу да извеждате падащото отгоре меню.

 

 

Сигурно вече ви направи впечатление, че големината на дисплея при Alcatel 3V е значителна. В същото време, заради намалената рамка около FullView дисплеят, тези цели 6” са побрани в далеч по-малко тяло, съпоставимо с други големи смартфони. Ще вземем за пример Apple iPhone 8 Plus – модел който повечето от вас познават добре.

Неговият дисплей е 5.5”, а ширината на корпуса му е 78.1мм. При 3V измерваме 76мм, а дисплеят е по-голям. За теглото дори не може да става дума и за съпоставка - 202гр спрямо 155гр. Всъщност в това отношение Alcatel е рекордьор – това е един от най-леките 6” смартфони които днес се предлагат на пазара. В текстовата статия тук долу ще намерите подробна съпоставка, от кои 6” смартфони е по-лек Alcatel 3V.

Но да се върнем на дисплея който е не само голям, но и доста качествен. Неговата резолюция е 2K. Абревиатура зад която стои половин 4K или иначе казано 2160x1080 пиксела. Те водят до 403ppi плътност на пикселите за 1” и 0.0631мм размер на всяка от точките.

 

В резултат образите са максимално детайлни и дори да се вглеждаме от съвсем близко разстояние, няма да забележим очертанията на пикселите. Това както и друг път сме казвали, индиректно води до намалена умора в очите, дори след часове продължителна игра на игри или гледане на видео.

А такова както и сами виждате е удоволствие да се гледа на IPS дисплея на 3V който е със съотношение на страните 18:9. Цветовете са наситени и реалистични, а яркостта е над средно ниво.

 

 

При работа под ярко слънце навън или под директно насочена светлина се появяват отблясъци, но дисплеят остава достатъчно добре видим. Очаквайте и втората част на видео ревюто което Digital.bg посвети на смартфона Alcatel 3V. В нея ще разгледаме и тестваме хардуера и батерията му. Ще споделим впечатления от Android Oreo софтуера и по-интересните му функции. Ще покажем и различни тестови снимки които направихме с камерите.