Windows 11 се очаква на пазара до края на тази година. Според информация на The Verge, Microsoft подготвя новата операционна система само за определен тип компютри. Накратко, има вероятност да се окаже, че за много хора ще е нужно да си купят нов компютър, защото Windows 11 може да не бъде предложен за сегашните им машини.

Първоначалната идея на Microsoft е била да пусне Windows 11 да се инсталира и на компютри, които не отговарят напълно на минималните системни изисквания на платформата. При това положение е щяло да има предупреждение към потребителя и някои функции да не работят. Сега обаче компанията казва, че не може да гарантира, че Windows 11 ще достигне до всички потребители.

 

 

Един от проблемите е, че Windows 11 ще изисква процесори минимум от 2017 г. насам. Това автоматично ще изключи огромен брой компютри от списъка със съвместимости. В последствие стана ясно, че най-вероятно това изискване е за автоматичните ъпдейти на Windows 11, а ако потребител все пак иска на своя глава да използва платформата, може да я инсталира и ъпдейтва ръчно.

Все още обаче липсва ясно какво ще се прави след това. Ще има ли реално ъпдейти на Windows 11 за такива машини? Ще може ли да се използват пълноценно? За сега Microsoft не е давала повече подробности и изглежда, че самата компания все още не е решила окончателно какво да предприеме. В сегашната ситуация може да се окаже възможно, че много потребители трябва да купуват нови компютри или да останат с Windows 10 докато поддръжката на платформата не спре.

 

Още от Digital: Windows 11 ще е достъпен като безплатен ъпдейт за Windows 10 през 2022г.