Ford вече разработват самоуправляващи автомобили и вярват, че до пет години подобни модели могат да се превърнат в реалност и да се превърнат в заместител на сегашните таксита. Този проект е интересен, но няма нищо общо с последните идеи на Airbus, които също планират да създадат подобни машини, но с голямата разлика, че те ще могат да летят сами. Предимствата на подобни машини са свързани изцяло с това да сложат край на досадните задръствания в натоварените градски условия. 

 

Първите реални тестове с тях ще започнат през следващата година, когато инженери на Airbus A3 подразделението на компанията ще ги изпробват в реални условия. Airbus не бързат с тoзи проект и не са поставили срок за реализирането му, но вече разработват платформа за летящи автомобили с името Vahana. Системата ще е предназначена не само за пътници, но и за превоз на товар и би могла да се използва за доставки на стоки за  големи клиенти като Amazon. 

 

Airbus са на мнение, че технологиите за създаването на летящи коли вече са достъпни и в голяма степен са идентични с тези, които Google използва в самоуправляващите си автомобили. Компанията трябва да преодолее няколко технически проблема, но и да се справи с факта, че в момента нито една държава не позволява подобни превозни средства да се движат във въздушното ѝ пространство. Ако всичко върви по план от Airbus смятат, че до няколко години те могат да бъдат преодоляни и това ще е полседната пречка пред навлизането на летящите автомобили в ежедневието ни.

 

Вижте първите летящи автомобили ще са реалност през 2017г.