Аdidas са един от водещите производители на спортна екипировка и вече обещаха, че ще използват единствено рециклирани материали в новите си продукти до 2024г. Дизайнерите им вече са стартирали този интересен проект и сега представиха иновативните обувки Futurecraft Loop, които са разработени от термопластичен полиуретан (TPU). Според данните този материал обръща цялата маратонка, включително езика, връзките, горната част и междинната подметка, предаде Engadget.

 

 

Компанията е използвала технологията Boost Cushioning в създаването на Adidas Futurecraft Loop и твърдят, че от шест години работят усилено над този проект. Всеки един компонент на спортните обувки е от 100% TPU материал произведен специално за компанията от BASF. На практика това позволява да се премахне напълно нуждата от използване на лепило от от Futurecraft Loop, което намалява отпадъчните материали и също така позволява да бъдат напълно рециклирани.

 

 

Аdidas предвиждат бъдеще, в което можем да рециклираме своите маратонки от серията Futurecraft Loop и да използваме тези материали за създаването на нови обувки. Компанията вече е провела тестове с редица спортисти, които са тичали на дистанция до 400 километра, за да изпробват маратонките и резултатите са оптимистични. В заключение ще отбележим, че първите по рода си спортни обувки са създадени от роботи в Speedfactory фабриката на Adidas.

 

 

Oще от Digital: Защо Adidas Futurecraft 4D са бъдещето на 3D принтираните спортни обувки