Ако при смартфоните, модел на 1 година, вече може да се определи като стар, а този на 2 си е направо демоде, то при лаптопите и още повече при хибридите, моралното остаряване става в пъти по-бавно. В това свое видео ревю, Digital.bg ще ви покаже едно от нагледните доказателства за това – Acer TravelMate Spin B1. Той е симпатичен, елегантен, мултифункционален и най-важното, с доста ниска цена, което го прави още по-атрактивен.

Сигурно ви направи впечатление думата „Spin“ в името на модела. Това означава, че този TravelMate е със специален отварящ механизъм, който позволява на 11.6“ HD дисплей да се завърти на почти 180 градуса. Така можете да използвате B1 в режим „Палатка“ или директно като таблет.. Много удобно за моментите в които си почивате на канапето или сте на път.

Не винаги е удобно да разпънете цял лаптоп в скута си, а така място винаги има. Тук разбира се важен фактор са и компактните размери на хибрида. Корпусът му е 291мм на 211мм, с дебелина от едва 23мм. Теглото е малко по малко от 1.5кг.

 

Тук е моментът да отбележим, че в търговската мрежа има още един производен модел с подобно наименование, но без думата Spin в него. Това е Acer TravelMate B1, който е почти същата машина, изключая хибридната функционалност на въртящият се механизъм. За сметка на него, цената е още по-ниска. Имайте го предвид, ако търсите хибридният модел, за да не направите грешка.

Дизайнът на TravelMate Spin B1 е изчистен и ненатрапващ се. Acer са използвали черен поликарбон, който не поддава при натиск и изглежда здрав. Повърхността е релефна и не се цапа много с пръстови отпечатъци.

 

 

Въпреки компактните размери на лаптопа, Acer са успели да побератвъв вътрешното пространство голяма и съвсем функционална клавиатура Забележете колко големи са бутоните и с колко разстояние помежду си са. Тествахме ги с продължително въвеждане на текст и в заключение можем да кажем, че не маркираме ясно изразени проблемни зони в които погрешка да натискаме някой бутон.

Единствено наклонените черти от двете страни са долепени съответно до Shift и Enter, но бързо се свиква, а и тези бутони рядко се използват. Впечатление прави също така, че тъчпадът също е с доста големи размери и респективно удобен за работа. Двата помощни бутона са скрити под общата равнина, сензорите работят точно, налична е мултитъч функционалност.

 

Периферията на Spin B1 също е изненадващо богата. Замислете се, кой таблет има пълноразмерен HDMI? Моделите са единици, а този хибрид ни предлага въпросната екстра за цифрово аудио/видео предаване на сигнал, която е много полезна за презентации и домашна употреба. Свързването към проектор или телевизор става много лесно, без да ви е нужен специален софтуер. По продължението на периферията намираме още USB 3.0 и USB 2.0, комбиниран 3.5мм жак за микрофон и слушалки, бутон и за активиране и за ресетване, четец на SD карти памет, KensingtonLock и още една все по-рядко срещана екстра в лицето на LAN за жичен интернет. Безжичната интернет връзка става чрез 2x2 AC WLAN модула.

 

 

При хардуера, Acer дават възможност за избор между различни конфигурации, в зависимост от потребителските ви нужди. Конкретно в нашият случай, взехме тестова бройка с Apollo Lake CPU - Intel Pentium N4200,  GPU Intel HD Graphics 505 и 4GB RAM памет. Вградената памет е бързо SSD с обем от 256GB. Иначе ако гоните най-ниска цена, вашият вариант е Celeron N3060 с 2GB RAM и 64GB SSD. Този вариант струва само 400лв.

 

 

Батерията която захранва лаптопа  Li-Ion акумулатор с 48Wh заряд. По време на тестовете ни, той се оказва достатъчен  за почти 6 часа активна работа.