Дали е възможно в едно изречение да присъстват думите „имиджов“ и „бюджетен“, когато говорим за лаптоп? В повечето случаи, отговорът на този въпрос би бил отрицателен, по простата причина, че имиджът е скъпо удоволствие за богати хора. Не че няма лаптопи с лош имидж, но когато става дума за имиджов такъв, знаем че той е с красив дизайн,направен от качествени материали, с добър дисплей, батерия с голям капацитет и стабилни технически параметри. В много редки случаи обаче „имиджов“ и „бюджетен“, могат да се отнасят за един и същи лаптоп. Точно такъв е Acer Swift 3 SF314, с който Digital.bg ще ви запознае в това свое видео ревю.

Преди да стартираме със същинската част, ще направим едно важно пояснение за тези които вече са харесали SF314 за свой бъдещ преносим компютър. Имайте предвид, че Acer предлагат модел Swift 3, който е още от 2017г., но той е доста по-различен от устройството, което ви показваме тук. Освен визуално, най-лесно можете да направите разлика, като погледнете цялото име на модела. Този се казва Acer Swift 3 SF314-55G. Като последните 3 символа определят серията.

 

Една от очевидните визуални разлики спрямо стария модел, са намалените размери на новият Swift 3. Те основно се дължат на намалената рамка около 3 от страните на дисплея. Лаптопът е с размери 323мм на 228мм., което е по-малко в сравнение с предишният модел, където маркираме 338мм на 234мм. Ще направи м и сравнение с един от преките конкуренти на модела - Asus VivoBook S14, чийто дисплей е с реципрочен 14“ диагонал. Както знаем, повечето компактни лаптопи са с 13.3“, по тази причина и няма да направим сравнение на размерите с Lenovo Ideapad 720S. VivoBook S14 е 328мм на 226.5мм. Тоест по-тесен, но малко по-дълбок.

Това е заради намаленото пространство при Acer –а тук горе. При дебелината, нешата стоят по следният начин – предишният модел е дебел  18мм, новият 14.9мм, а VivoBook е 14.8мм. Последният обаче е много по-лек, с тегло от само 1200гр, той е по-лек с 300гр от новият Swift 3, който пък забележете е със 100гр по-лек от предшественика си. По-високото тегло на SF314-55G обаче има своето логично обяснение – Acer за използвали в направата на лаптопа, много масивен алуминий, който стои стабилно, не поддава при натиск, устойчив е на амортизация и дори оказва пасивно положително влияние на охлаждането на хардуера. По тази повърхност следи от пръстови отпечатъци не личат, но имайте предвид, че е податлива на драскане и драскотините си личат много.

 

 

Формата на Acer Swift 3 SF314-55G е много характерна за Ultrabook класа. Отсечени странични линии, равен горен капак и скосяване в долната предна част, където са поместени двата стерео високоговорителя. Горният капак е захванат посредством две стоманени панти, които създават усещането, че пантата е само една голяма централна. Отварящият механизъм е плавен и доста стегнат. Ако искате да отворите капака с един пръст, с другата си ръка, ще трябва да задържате шасито.

Независимо от компактните му размери, периферията на новият Swift 3 е доста богата и функционална. По продължението ѝ дори намираме екстри, с които не могат да се похвалят множество къде къде по-дебели 15.6“ лаптопи. Например пълноразмерен цифров аудио/видео изход HDMI, благодарение на който можете да прехвърлите бизнес презентацията си на голям екран или проектор. Освен HDMI, в дясно има още голям USB 3.1 Type-A и появилият се първо при смартфоните преди време USB 3.1 Type-C. Това пък е захранващ порта, а това LED индикатори за батерията и безжичната връзка.

 

 

В срещуположната лява страна намираме KensingtonLock механизъм за заключване, още един USB 3.1 Type-A, комбиниран аудио жак за едновременно свързване на микрофон или слушалки и четец на SDXC карти памет. При него скоростта за прехвърляне на данни е средно 30MB/s. За хардуера на новият Acer Swift 3 SF314-55G обаче ще си говорим обстойно във втората част на това видео ревю. Там ще разгледаме и тестваме също така дисплея, клавиатурата  и батерията.