В момента на пазара се предлага голямо разнообразие от устройства, които работят с Chrome OS, включително и модели оборудвани с тъчскрийн дисплеи. Странното е, че досега нито една компания не беше представяла класически таблет с платформата. Acer решиха да променят ситуацията с премиерата на новия Chromebook Tab 10 и така създават изцяло нова продуктова категория за джаджите с Chrome OS. Водещите предимства на модела са, че е удобен за носене и работа, но премахва и нуждата от използване на външна клавиатура.

 

 

Първият таблет с платформата има 9.7-инчов дисплей и резолюция от 2048х1536 пиксела, което е същата стойност като тази на iPad. Teглото е 550 грама, а батерията осигурява девет часа време за работа с едно зареждане, информира VentureBeat. Вградената памет е 32GB, но може да се увеличи допълнително с microSD слот за памет карта. Asus Chromebook Tab 10 предлага съчетание между шестядрен Rockchip OP1 процесор и 4GB RAM. В задната част е поставена 5-мегапикселова камера, а отпред 2МР сензор за селфита и видео обаждания.

 

 

Устройството разполага още с USB Type-C конектор и класически 3.5мм. аудио жак. Asus са осигурили поддръжка за допълнителни стилуси, което е полезна функция, тъй като предoставя много повече възможности за работа с текстови документи и обработка на графични файлове. Първият таблет с Chrome OS e предназначен предимно за учениците и образователните институции. В заключение ще отбележим, че официалните продажби на европейския континент ще стартират през май на цена от €329.

 

Вижте защо сигурността е най-голямото предимство на хромбуците пред лаптопите с Windows