По последно проучване, проведено сред най-големите производители на лаптопи се оказва, че потребителите най-често сменят преносимите си компютри веднъж на 5 до 7 години или в момента в който се супят. За щастие второто се случва наистина рядко, изключая моментите в които сте изшпуснали лаптопа си или сте го заляли с нещо. Макар че пък голяма част от съвременните лаптопи са устойчиви на мокрене. Правим това встъпление, защото за разлика от смартфоните, при които почти всеки месец се появяват нови и нови тенденции, които респективно превръщат бързо старите модели в демодирани - при лаптопите нещата стоят по коренно различен начин. Гледайки даден лаптоп, трудно можете да кажете дали той е на 1, две или дори 5 години. По тази причина доста по-стари модели получават единствено хардуерни ъпгрейди и с пълна сила се продават в наши дни. Точно такъв е и Acer Aspire 5 A517, с който Digital.bg ще ви запознае в това свое видео ревю.

Цветовете които Acer са използвали са издържани и елегантни - черно в комбинация със сребристо. Идържан е и целият дизайн на устройството - модерен е, но не и натрапващ се. Преобладават отсечените линии, като има и плавни заобляния – основно от периферните към основните части. По-голямата част от корпуса на Aspire 5 е направена от поликарбон. Като в отделните зони обработката му е различна. Долната част и периферията са по-груби и матирани, горният капак е релефен, както на Nitro серията на Acer, а вътрешното пространство наподобява метал.

Всъщност метал в корпуса на лаптопа има и това е алуминиевата част около отварящият механизъм. Това не е самата панта, а покритие над тях. Числото е множествено, защото в двата края са изнесени доста стабилни метални панти. Ходът им е стегнат, но въпреки това можете да отворите горният капак с един пръст. В отворено положение, работейки с лаптопа в скута си пък, дисплеят не се клати неприятно, както при по-нискокачествените механизми. При теста ни с кривене и директен натиск, шасито на A517 поддава, но в границите на допустимото. Корпусът се цапа с пръстови отпечатъци, но не е нещо фрапиращо. А и едва ли, че пренасяте постоянно толкова голям 17“ лаптоп. Размерите му са 423.3мм на 289.9мм, с 28.25мм дебелина, а теглото е близо 3кг.

Не е малко, но е напълно оправдано, защото тук вътре Acer са побрали доста сериозен хардуер и батерия не малък капацитет. Но тях ще разгледаме по-късно. Сега ще спрем поглед върху вътрешното пространство и клавиатурата. Предвид, че в лаптопа има предостатъчно  място, щеше да е супер, ако Acer бяха направили клавиатурата с една идея по-големи бутони, особено при нъмпад блока в дясно. За съжаление обаче политиката на почти всички бранове е, да използват при 15 и 17-инчовите модели от една и съща серия, една универсална клавиатура.

 

 

Това разбира се прави с цел оптимална цена. Но да не сме черногледи - дори в този вид клавиатурата на Aspire 5 A517 е достатъчно удобна за работа, защото между бутоните има не малко място. Самите бутони са ергономични с размер 16 на 16мм. Ходът им 2мм и са малко шумнички при бързо въвеждане на текст. Усещането при натиск ще се хареса на хората, които са решили да използват лаптопа за игра на игри. Като по-сериозен минус ще отбележим липсата на подсветка, което си е проблем когато работите с лаптопа на тъмно.

 

 

За разлика от клавиатурата, към размерите на тъчпада нямаме никакви забележки. Той е с площ 107мм на 79мм и има два скрити под общата равнина бутони. Те са с отсечен ход и се усещат добре, създавайки усещане, сходно с това на самостоятелните механични бутони. Сензорите на пада работят отлично и разпознаването на мултитъч командите не създава проблеми.

 

Очаквайте и втората част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на лаптопа Acer Aspire 5 A517. В нея ще подходим технически и ще тестваме дисплея, периферията, хардуера и батерията на това интересно устройство с примамлива цена.