Много потребители тепърва ще бъдат засегнати от влошените отношения между САЩ и Китай. Проявленията на този конфликт ще са свързани със спирането на достъпа до популярни приложения. В момента актуалната тема е потенциалната забрана на TikTok и търсенето на американски купувач на заглавието. 

САЩ искат да спрат достъпа до още едно популярно приложение сред китайските потребители и това е WeChat. Тази платформа за чат съобщения има повече от 1 млрд. потребители в страната и блокирането на софтуера със сигурност ще създаде проблеми на американските граждани, които го използват.

Доналд Тръмп вече даде срок до 15 септември WeChat и TikTok да бъдат продадени, което вижда като единствено решение да продължат да оперират на територията на САЩ. Всичко това, обаче може да създаде сериозни проблеми и на американските компании, включително и на Apple. 

Невъзможността да използват любимото си приложение може да редуцира значително продажбите на iPhone в Китай.

 

 

Внушителен брой потребители в страната използват активно WeChat не само за комуникация, но също като браузър, имейл клиент, за пазаруване онлайн, както и за извършване на мобилни плащания. Премахването на приложението от App Store ще накара много от тях да преосмислят избора на смартфон и да преминат към конкурентни продукти на iPhone. 

Teзи процеси ще се отразят благоприятно на конкурентите на Apple в страната, като Huawei и Xiaomi, които ще продължат да предлагат достъп до WeChat в новите си устройства. Според анализаторите в възможно продажбите на компанията на китайския пазар да бъдат редуцирани с 25-30%, ако местните потребители не могат да използват WeChat. 

Още по-неприятното е, че според проведена анкета в микроблогинг сайта Weibo, задаваща въпроса какво бихте предпочели WeChat или iPhone повече от 95% избират WeChat. Засега над 1.2 млн. души са дали своя отговор на този любопитен въпрос, което е красноречиво доказателство какви проблеми очакват Apple.

 

Oще от Digital: САЩ ще забрани TikTok и WeChat, ако не бъдат купени от американски компании до 15 септември