Логото на Google днес е вдъхновено от личността на руската оперна певица, Галина Вишневская. Конкретният повод е навършването на 95 години на една от най-талантливите личности в страната през изминалия век. Израства в семейството на своята баба, тъй като родителите ѝ се развеждат в ранна възраст.

Това е най-важният човек в живота на Галина Вишневская, който отговаря изцяло за отглеждането и възпитанието на бъдещата оперна знаменитост. Още в първи клас получава първата си награда за пеене и е поощрявана от своите учители да развива невероятните си качества. Интересен подарък от детството е комплект грамофонни плочи с операта "Eвгений Онегин" на Чайковски.

Бъдещото сопрано на Болшой театър успява за кратко време да научи цялата опера наизуст. Втората световна война остава ярък отпечатък върху живота на Галина Вишневская, тъй като губи баба си и е принудена да работи военна служба в противовъздушна отбрана.

 

 

Кариерата ѝ започва през 1943г., когато постъпва в музикалното училище "Римски-Корсаков" и изучава вокално пеене от  най-известния за времето си специалист. След края на блокадата на Ленинград постъпва в местния оперетен театър, а от 1947г. вече е част от Ленинградската филхармония.

Първият сериозен успех за Галина Вишневская настъпва с участие в конкурса на Болшой театър. Впечатляващото ѝ изпълнение грабва журито и скоро се превръща във водеща солистка на Болшой, на чиято сцена изпълнява над 30 оперни партии.

Галина Вишневская е една от първите руски певици, която е забелязана и получава признание в международен мащаб. Остава в Болшой театър до 1974г. След това напуска страната и живее в САЩ, Франция и Великобритания. Получава ордена Ленин за своето творчество.

Отказва се от активна кариера на 56-годишна възраст с прощалното представление на "Евгений Онегин" в парижката Гранд-Опера.

 

Oще от Digital: Най-забавните драскулки на Google през годините