Някои млади хора са силно амбициозни и креативни и успяват да започнат успешен бизнес още в ранните си години.

Някои от тях са имали от рано големи мечти за бъдещето, а други са нямали никаква представа колко голяма ще стане идеята им.

Независимо от това, тези млади иноватори успяха да разпознаят пропуските на пазара и техният принос създаде продукти и уебсайтове, които сега използваме ежедневно, проправяйки пътя на бъдещите предприемачи.

От Business Insider разказват за тези 9 успешни компании, стартирани от млади хора.

 

1. Стив Джобс е бил на 21 години, а Стив Возняк – на 26, когато основават Apple в гаража на родителите на Джобс.

Двамата основават компанията през 1976г., а по-късно Майкъл Скот е назначен да изпълнява функциите на президент и изпълнителен директор. Смятало се, че Джобс е твърде млад и неопитен за тази длъжност.

Сега Apple се оценява на стойност $ 1 трилион.

 

 

2. Сайтът Tumblr е основан от Дейвид Карп през 2007 г., когато той е само на 21 години.

Карп използвал стаята си като офис, а когато се обаждал по телефона променял гласа си и лъжел за  възрастта си, за да го приемат на сериозно в бизнеса.

Лъжите на Карп се оказаха успешни, тъй като сега той струва повече от $ 200 милиона, а е само на 33 години.

 

 

3. Едва 25 годишна, Емили Уайс стартира „Into the Gloss“ - блог, посветен на женската красота.

По това време тя работила  във Vogue и затова се налагало да става в 4:00 сутринта, за да развива идеята си. И така до 8:00, след което тичала на другата си работа. Когато е на 29 години, Вайс напуска Vogue тъй като вече има $ 2 млн.

Сега компанията се оценява на над $ 1,2 милиарда, а Вайс е само на 34 години.

 

 

4. Ричард Брансън основава музикалната компания Virgin през 70-те години на миналия век, когато е само на 23 години.

Бизнесът му се разраснал до звукозаписно студио и империята Virgin Records. Тя става много успешна и работи с музиканти като Rolling Stones, Sex Pistols, Питър Гебриел и др.

Според Forbes, богатството на 69 годишния Ричард Брансън се оценява на $ 4 милиарда.

 

 

5. Стефани Корей и Дженифър Рубио се срещат докато работят във Warby Parker и решават да стартират луксозна марка за пътувания и лайфстайл.

Според сайта, Away прави "всичко, което ви е необходимо".

През май 2019 г. Forbes оцени съоснователките Корей и Рубио на около $ 130 милиона всяка. Корей е на 31 години, а Рубио - на 32.

 

 

6. През 2008 година, докато учи в Училището за бизнес във Уортън, Нийл Блументал посред нощ изпраща имейл на тримата си приятели – Дейвид Гилбоа, Джефри Рейдър и Андрю Хънт, питайки ги защо не може да си купи очила онлайн.

Четиримата приятели веднага се обединили около идеята да започнат сайт за продажба на очила. Първоначалните отзиви не били положителни, тъй като хората имали колебания относно закупуването на очила без да ги изпробват.

Затова решили да дадат на клиентите възможност да изпробват пет чифта очила у дома си, преди да купят, което се оказало много успешна идея.

Компанията Warby Parker официално стартира през 2010 г., когато всички нейни основатели са само 20 годишни. През 2018 г. Vox съобщи, че Warby Parker е оценена на $ 1,75 милиарда.

 

 

7. Майкъл Прейсман е на 25 години, когато стартира Everlane – компания за облекла, известна с ангажимента си към прозрачност и устойчивост.

Прейсман стартира Everlane през 2010 година, докато живееше в Сан Франциско. През 2016 г. Everlane бележи $ 100 милиона приходи.

 

 

8. През лятото на 1995 година, когато е на 28 години, Пиер Омидяр започва да пише код за сайт, наречен AuctionWeb, на който всеки може да продаде нежеланите си вещи.

Уебсайтът моментално става хит и Омидяр започва да начислява на потребителите малка такса, за да имат право да предлагат своите продукти онлайн и взема малък процент от крайната оферта.

През 1997 година  AuctionWeb бива преименуван на eBay, а на 31 години Омидяр вече е милиардер. Днес Омидяр е оценен на $ 13,3 милиарда, според Forbes.

 

 

9. Само 23 годишен, роденият в Швеция Даниел Ек основава Spotify.

Тогава неговият партньор, Мартин Лоренцон е на 30 години и заедно двамата решават да започнат да разработват нов метод за стрийминг на музика.

Успехът им беше толкова голям, че в отговор се родиха съперници като Apple Music. Даниел Ек е оценен от Forbes на $ 2,3 милиарда. Сега той е на 36 години.

 

 

Вижте 8 технологични лидери, за които Холивуд е направил филм