Android съществува вече повече от десетилетие, като всяка нова актуализация предлага безброй нови функции.

Някои от тези функции са непознати за повечето хора, било защото са скрити вътре в системата, или защото те са се появили толкова отдавна, че не се говори толкова много за тях и по тази причина са забравени.

Поради тази причина, от Android Police са взели решение да ни припомнят тези 9 полезни функции на Android, за които може да сте забравили.

1. Заменете приложенията с конкретни преки пътища

 

 

Преките пътища за Android приложенията рядко се използват, вероятно защото не са лесно откриваеми. Ако винаги посещавате един и същ екран в определено приложение, заменете иконата му на началния екран с пряк път до този екран.

За да добавите пряк път, докоснете и задръжте приложението, след което вдигнете пръста си. Ако приложението има преки пътища, ще видите списък. API за преки пътища беше добавен в Android 7.1, така че ако имате по-старо устройство, те може да не са достъпни за вас.

2. Свържете USB устройства

Способността на Android да се свързва с USB устройства не е нещо ново, но е невероятно недооценена. Трябва да прехвърляте файлове от / на флаш устройство?

В такъв случай го включете и трябва да се появи известие от файловия мениджър на вашия телефон. Екранът на телефона ви е счупен? Все още можете да използвате телефона си, ако свържете към него USB мишка.

 

 

Поддръжката на Android за външни устройства не свършва дотук. Можете да включите USB слушалки, Xbox контролери, четци на SD карти, хард дискове, Ethernet адаптери и дори дискети.

В миналото използването на USB устройства с Android обикновено изискваше закупуване на microUSB OTG адаптер.

Сега, когато сме в ерата на USB Type-C, има много външни устройства и аксесоари, които могат да се свързват с Android телефони без адаптер. Можете също така да използвате всеки обикновен USB Type-C адаптер, дори такива, предназначени за работа с настолни компютри и лаптопи.

3. Изтеглете надолу, за да видите бързите настройки

Както вероятно знаете, прекарването на пръст надолу на лентата на състоянието показва известията ви и е необходимо друго прекарване на пръст надолу, за да получите достъп до всички ваши бързи настройки.

За да спестите време, всъщност можете да плъзнете надолу два пръста, за да отворите незабавно Quick Settings.

4. Деактивирайте оптимизациите на батерията

 

 

Android поставя ограничения какво могат да правят приложенията във фонов режим.

Въпреки че повечето приложения все още ще функционират нормално под управлението на батерията на Android, има такива, които определено работят по-добре с изключени оптимизации. Това важи особено за приложенията придружаващи различни джаджи за носене като Fitbit и Wear OS.

Ако възникне нужда, можете лесно да деактивирате оптимизациите на батерията за определено приложение. За целта задръжте желаното приложение на началния екран, докоснете иконата „Info“ и потърсете опцията „Battery menu“.

Точната формулировка и местоположение варират в зависимост от това какъв тип устройство имате, но някъде трябва да видите опцията „Battery optimization“.

5. Превключете цялото аудио към моно


 

Ако редовно слушате музика само с една слушалка, Android има удобна функция, която обединява левия и десния аудио канал. По този начин, можете да чуете пълната гама музика само с една слушалка.

Точното местоположение на тази настройка варира в зависимост от устройството, но ако търсите с „mono“ в приложението Settings, трябва да се появи опция „Mono Audio“ в менюто „Accessibility“.

6. Прекратете разговорите с бутона за захранване

Android позволява да прекратите разговорите си чрез натискане на бутона за захранването. Тази опция може да бъде намерена в секцията „Accessibility“ на приложението Settings или като потърсите с „Power button" в Settings.

7. Прикрепете приложение към началния екран

 

 

Възможността за прикрепване към екрана беше добавена още в Android 5.0 Lollipop, но много хора все още не са наясно с нея.

Тя ви позволява да заключите определено приложение, което означава, че затварянето му или преминаването към друго приложение ще изисква паролата ви за заключен екран.

Това е изключително полезно, когато някой вземе назаем вашия телефон – така  той ще има достъп само до приложението, което сте отворили за него.

За да го настроите, потърсете „screen pinning“ в приложението Settings. Или ако имате телефон на Google отидете до Settings –> Security & Location –> Advanced.

8. Добавете съобщение към заключения екран

 

 

Друга малко известна функция на Android е, че можете да добавите кратко съобщение към заключения екран. Например, можете да оставите информацията за контакт на приятел или роднина, в случай че някой открие изгубения ви телефон.
На повечето устройства трябва само да отворите приложението Settings и да навигирате до Display –> Lock screen display, след това изберете „Lock screen message“. А може и да извършите търсене с „message“ в приложението Settings.

9. Споделете Wi-Fi мрежа

Ако имате изключително дълга парола за Wi-Fi, Android 10 ви позволява да споделяте мрежи, използвайки QR кодове. Някои производители са внедрили тази функция и в по-ранни версии на Android. Просто преминете към вашите настройки за Wi-Fi, изберете желаната мрежа и натиснете „Share“.

 

След това телефонът ви ще ви даде QR код, който някой друг може да сканира с приложението си Camera. Скенерът е достъпен и от настройките на Wi-Fi. Разбира се, другият човек вероятно ще се нуждае и от инсталиран Android 10, освен ако производителят на неговото устройство не е добавил тази функционалност към по-ранните версии на Android.


 

Вижте защо много от производителите на смартфони не използват заводската версия на Android