Пригответе се за по-бързи, по-интелигентни и по-сигурни смартфони, защото точно такива ще са моделите които ще се появят през 2018 година. Qualcomm, най-големият производител на мобилни чипове в света, обяви най-новия си продукт, Snapdragon 845.

 

Вероятно той ще попадне във всеки голям флагман смартфон, който ще излезе следващата година. И тъй като ще захранва много нови телефони, това ще се отрази почти на всичко от производителността до живота на батерията и камерите. Така че обърнете внимание – много скоро ще чуете за чипа 845, ако все още не сте.

 

Подобно на сегашния Snapdragon 835, 845 ще бъде 10-нанометров чип, произведен от Samsung. Първите телефони, които ще бъдат захранвани от чипа, ще дойдат през пролетта на 2018 година. Това може да изглежда далеч във времето, но това е точно навреме за очакваното пускане на телефони като Samsung Galaxy S9 и LG G7.

30 % по-бърза графика

Snapdragon 845 идва с новия Adreno 630 графичен чип, който според Qualcomm ще подобри графичната производителност и видео изображението с до 30%. Това ще се отрази на всичко от пускането на 3D игри в по-високи кадри до гледането на 4K HDR видеоклипове в мобилни AR / VR (наричани „XR” или „разширена реалност”).

Повишаване живота на батерията

Тези 30% по-бързи графики не идват за сметка на консумацията на енергия. В действителност, чипът е с 30% по-ефективен от 835. С това се изразява по-малко консумация на енергия, когато процесорът на телефона се използва за високопроизводителни задачи като 3D игри и VR. Батерията ще издържи дори още повече, когато сърфирате в интернет.

Дори по-бърз LTE и Wi-Fi

Отминаха дните, когато производителността беше единственото нещо, което има значение. Каква е ползата от приложения, които се зареждат много бързо, ако изтеглянето на данни за тях става изключително бавно?


В чипа 845 е включен новият модем X20 LTE, който позволява до 20% по-бързи скорости на гигабита в сравнение с предишния X16 LTE режим. За максималните скорости устройствата ще получат изтегляне от максимум 1,2 Gbps в поддържаните мрежи. Новите Wi-Fi мрежи, които използват 802.11ad, също ще покажат значително увеличение на скоростта.

Интелигентно машинно обучение

В Snapdragon 845 има вграден Hexagon 685 цифров процесор (DSP), който е три пъти по-бърз от този в 835. Подобреният DSP ще се свърже с безброй сензори на телефона, за да завърши по-бързо сложни задачи като разпознаване на обекти. Звучи скучно, но когато телефонът ви може да различи котка, куче, кола или човек, това е нещо наистина забавно.

Подобрено безжично аудио

С TrueWireless Bluetooth на Qualcomm, подобрението на безжичния протокол ще намали консумацията на енергия с до 50%, като едновременно с това ще подобри качеството на звука, твърдият от компанията. TrueWireless ще опрости всичко, като стриймва директно от устройството към двете безжични слушалки. Това трябва да означава по-добре звучащо безжично аудио. Чипът 845 идва и с други аудио подобрения, като например WCD934x „Aqstic audio” кодек, който ще подобри откриването на гласови команди.

Сигурност

За първи път на Qualcomm чип има специален „Secure Processing Unit” (SPU), който работи като Secure Enclave на Apple. Всичките ви биометрични данни (например пръстови отпечатъци и сканиране на лица) се съхраняват в SPU, отделно от хранилището място на телефона ви. Друга поверителна информация, като например SIM данни и мобилни разплащателни номера, също ще бъде запазвана в SPU.

По-контрастни снимки

Камерата на телефона е нещо повече от сензор. Процесорът за обработка на изображения (ISP) трябва да може да декодира тази светлинна информация и след това да я обработва по подходящ начин, за да произведе приятни изображения, които са контрастни и имат по-малък шум от изображението.

 

Чипът 845 има нов Spectra 280 ISP, който ще обработва снимки до 16 мегапиксела за по-добро възпроизвеждане на цветовете и яснота.

HDR видеозапис

Тазгодишният 835 чип донесе вградена поддръжка за гледане с висок динамичен обхват (HDR) на телефони с HDR дисплеи, но новият чип 845 ще ви позволи да записвате видеоклипове с допълнителен динамичен диапазон, по-висок контраст и по-голяма яснота. Телефоните с новия чип ще могат да заснемат видеоклипове с разделителна способност 4K в HDR при скорост до 60 кадъра в секунда.

Заснемане на видео със забавен кадър

Повечето телефони сега поддържат някои доста високи кадри, които помагат да се „замразят“ действията при 120 и 240 кадъра в секунда. Но нещата се очаква да станат още по-бавни: 480 кадъра в секунда при 720p HD резолюция.

 

Вижте какво да очакваме от процесора на Qualcomm, Snapdragon 845