Сривовете на Windows - независимо дали те се изразяват с появата на син екран или напълно заключена система - са изключително смущаващи. Не само може да загубите данни, а и отстраняването на неизправностите не е лесна работа.

Когато системата ви се срине, вероятно ще се чудите как да предотвратите тези проблеми в бъдеще. От Make Use Of разглеждат най-честите причини за сривовете на Windows и какво трява да се направи, за да се предотвратят.

1. Проблеми с RAM

Тъй като компютърът ви съхранява важни данни в RAM паметта, проблемите с тази памет могат да доведат до срив на Windows. Грешки като Fatal Exception Error обикновено се появява, когато Windows се опитва да извлече данни от паметта, но не може да го направи правилно.

Може да използвате безплатен инструмент като MemTest86, за да видите дали има проблеми с вашата RAM памет. Също така си струва да проверите дали вашите RAM пръчки са разположени правилно в слотовете си. Имайте предвид, че проблеми с дънната платка може да доведе до подобни проблеми.

2. Проблеми с драйверите

Драйверите са специализиран софтуер, който позволява на Windows да взаимодейства с хардуера, свързан с вашия компютър. Най-често драйверите се инсталират и актуализират автоматично, когато свържете ново периферно устройство или стартирате Windows Update.

Проблемите с драйверите могат да объркат много неща, затова отворете Device Manager и проверете за предупредителни символи за хардуерни конфликти.

3. Проблеми с хард диска

Дали хард диска е проблема, може да разберете, ако сривовете се случват само когато се опитате да отворите конкретни файлове, което показва, че определен раздел от диска „умира“. Тъй като Windows трябва да получи достъп до файловете на вашия хард диск, за да работи правилно, той може да се срине, ако дискът не може да чете тези файлове.

Ако имате HDD, показател за проблеми с него може да е и странен шум идващ от компютъра.

4. Прегрял компютър

Ако компютърът ви прегрее, топлината може да нанесе сериозни проблеми на чувствителните компоненти във вашата машина. За да се бори с високите градуси, вашият компютър често ще се изключва, което обикновено води до срив на Windows.

Причините за прегряването може да са много - неработещи вентилатори, натрупал се прах, висока температура в помещението. Ако използвате лаптоп, опитайте се да не го поставяте в скута си или върху одеала, които могат да блокират циркулирането на въздуха.

5. Зловреден софтуер

Зловредният софтуер, без значение от неговия вид, може да нанесе много поразии не само на системата ви. При чести сривове, разумно е да стартирате сканиране за злонамерен софтуер, за да изключите тази възможност. На първо време може да сканирате с вградения Windows Defender. Но може да инсталирате безплатната версия на Malwarebytes и да стартирате сканиране.

6. Щети в регистъра

Windows Registry е огромна база данни с информация, в която Windows и програмите съхраняват данни. Поради редовното добавяне, премахване и промени в записите в регистъра, има потенциал съдържанието му да се прецака. Някои неправилни конфигурации на системния регистър са незначителни, но други могат напълно да сринат Windows.

Избягвайте да използвате инструменти за почистване на регистъра. И ако някога прочетете ръководство, което препоръчва промяна на стойността на системния регистър и решите да го изпълните, внимавайте да не промените нещо друго, докато сте вътре. Ако подозирате, че повреденият регистър е източник на сривовете на Windows, най-малкото което може да направите е да нулирате Windows 10.

7. Софтуерни конфликти

Повечето софтуерни грешки не водят до срив на Windows; те засягат само въпросното приложение. Въпреки това, понякога могат да заключат цялата система. Ако Windows се срине, когато отворите определено приложение, трябва да опитате да инсталирате отново софтуера, за да видите дали това отстранява проблема.

8. Проблеми с захранването

Ако захранването на компютъра ви е повредено, потокът енергия може да се колебае или да е твърде слаб. Това, разбира се, може да доведе до срив на вашия компютър. Подмяната на захранването е най-добрият начин за отстраняване на проблема.

Друг проблем, свързан със захранването е ситуацията във вашия дом. Претоварената верига, неправилното окабеляване или включването на компютъра ви в лош контакт може да доведе до сривове поради проблеми с захранването.

9. Стартиране на неподдържана версия на Windows

Ако използвате по-стара версия на Windows, това може да е причината за проблема ви. Windows 7 и по-старите версии вече не се поддържат официално от Microsoft, което означава, че вече не получават актуализации за сигурност и стабилност. Трябва да актуализирате до Windows 10 възможно най-скоро, за да сте на поддържана платформа.

Понякога обаче инсталирането на най-новата основна актуализация за Windows 10,  може да доведе до нестабилност. Ако сривовете са започнали наскоро след като сте актуализирали Windows 10, насочете се към Settings -> Update & Security -> Recovery. Там можете да се върнете към предишната версия на Windows 10.

 

Вижте три лесни начина да рестартирате компютъра си от Интернет