Android 10 вече започва да се разпространява към всички телефони от серията Pixel. Скоро след това ще потегли и към смартфоните на останалите производители. SlashGear ни показват 9 от най-интересните нови функции, които има в Android 10 и за които не е говорено много.

 

1. Навигация с жестове

Жестовата навигация не е нова възможност, но в Android 10 тя става достъпна навсякъде, за всички приложения. Функцията се активира от потребителя, като автоматично може да се използва от приложенията, стига техният създател изрично да не е изключил някои от жестовете.

 

 

2. Поддръжка на гъвкави устройства

Android 10 поддържа интерфейс с множество прозорци, който може да се адаптира към дисплея. Това го прави подходящ за сгъваеми смартфони, макар и те все още да не са на пазара. Функцията е активна по подразбиране за всички приложения, освен ако създателитеи м не я изключат изрично.

 

3. Поддръжка на 5G

Това е функция, която ще остане на заден план за потребителите, но ще е от голямо значение за създателите на приложения. Тя ще им позволи да се възползват максимално от възможностите на мрежите от пето поколение.

 

 

4. Споделяне на шорткъти

Потребителите ще могат да си споделят линкове директно до функции вътре в дадено приложение. Това ще улесни хората да си помагат или да изпращат връзки до конкретни функци, съдържание и събития в приложението.

 

 

5. По-малко следене

Android 10 ще предложи повече защити от следене, включително и на самото устройство. Данни като IMEI номер, сериен номер и други идентификатори ще са блокирани за достъп от приложенията. Android 10 ще създава и произволен MAC адрес, когато устройство се свързва към WiFi мрежа.

 

6. Автоматични субтитри в приложенията

Когато има съдържание като аудио или видео, Android 10 ще може да показва транскрибция на казаното в реално време под формата на субтитри. Това е функция, която ще се предлага първоначално само за Pixel.

 

 

7. Умни отговори в нотификациите

Android ще сканира известията на приложенията и ще предлага готов набор от потенциални отговори директно от самото известие. Това може да включва както кратки отговори с няколко думи, така и интерактивни бутони. Например да се отвори Google Maps, ако в съобщението има адрес.

 

 

8. Динамична дълбочина на снимките

Android 10 ще се възползва от камерите и сензорите на телефона, за да прави снимки с боке ефекти и други артистични ефекти по-лесно. Форматът е отворен, като може да се използва от цялата екосистема.

 

 

9. Запис на аудио

Android ще позволи на приложенията за запис на екрана или стрийминг да записват и звук. Това ще е подходящо за обучителни видеа или просто за стрийминг и запис на геймплей.

 

Как да изтегля Android 10

За съжаление трябва да се изчака производителят на телефона. Компаниите ще преценяват сами за кои техни модели да предложат новата платформа и кога.

 

Още от Digital: