Почти на всеки Android потребител му се е случвало изведнъж приложението Google Play Store да ‘забие‘. В такива случаи е добре да имате подходящите съвети под ръка, за да продължите с онова, което сте правили.

 

Независимо дали получавате от Google Play Store съобщение за грешка при свалянето на приложения или магазина просто не работи, когато го стартирате, всичко това може да е много обезпокоително и дразнещо. Ето защо решихме да ви предложим съветите на Android Pit.

1. Почистете кеша на приложението Google Play Store

В повечето случаи това е напълно достатъчно, за да решите проблема с достъпа до Google Play Store. За да направите това отидете в Settings > Apps. Натиснете All > Google Play Store след което натиснете бутона „Clear cache“.

2. Изтрийте вашите Play Store данни

Изтриването на данните ще ви върне в изходна позиция тъй като се изтрива записаната информация, включително и причината за проблема. За да направите това отидете в Settings > Apps > Google Play Store, натиснете „Clear data“.

3. Деинсталирайте Play Store ъпдейтите

Понякога актуализациите на Google Play могат да ви донесат повече вреда отколкото полза. Така че ако проблема се е появил след актуализация на приложението Google Play Store, може деинсталирането ѝ да ви реши проблема.

 

Отидете в Settings > Apps > Google Play Store, след което натиснете бутона Uninstall updates. Тази стъпка ще върне Google Play към оригиналната версия (първата версия инсталирана на вашето устройство). Ако искате да търсите по-нова надеждна версия, много надежден източник на Google Play Store APK е APK Mirror.

4. Изчистете  данните и кеша на Google Play Services

Ако Google Play все още не работи, изпразването на кеш паметта за Google Play Services може да свърши работа. За да направите това отидете в  Settings > Apps > All > Google Play services след което натиснете „Clear cache“ бутона. Ако това не помогне за решаване на проблема, върнете се към тази страница и натиснете бутон „Clear data“.

5. Инсталирайте най-новата версия на Google Play Services

Друго нещо, което може да помогне е да изтеглите и инсталирате последната версия на Google Play Services, тъй като най-актуалната версия на софтуера трябва да е най-стабилната.

6. Рестартирайте Google акаунта си на вашия телефон

Ако Play Store приложението все още не работи, трябва да предприемете драстични мерки. Ще се наложи да изтриете Google профила си от телефона си и след това да го добавите отново. Отидете в Settings > Accounts след което натиснете Google.  Изберете Google акаунта, който искате да изтриете, след което натиснете иконата на менюто и изберете Remove. Сега отидете в Settings > Accounts > Add Account > Google и следвайте стъпките, за да добавите отново акаунта си.

7. Активирайте Download Manager

Има вероятност, Google Play Store да не работи ако сте премахнали Download Manager. Ако това е така, решението е просто. Отидете в Settings > Apps / Application Manager > All > Download Manager. Ако Download Manager е изключен, ще видите бутон „Enable“. Просто го натиснете, за да активирате отново Download Manager.

8. Възстановяване на фабричните настройки на вашия смартфон

Ако сте направили всичко което ви посъветвахме до тук, но решение на проблема ви няма, трябва да прибегнете до крайната стъпка и да възстановите фабричните настройки на телефона си

9. Ако устройството ви е разкодирано

Ако Play Store не се зарежда на разкодираното ви устройство, трябва само да промените вашите Hosts file. Отидете в на предпочитания от вас файлов мениджър, след което навигирайте до system/etc/hosts и изберете опцията „Edit“. Добавете „#“ към втория низ от числа и запазете промените (например от 127.0.0.1 променете на  #127.0.0.1). Рестартирайте устройството си, добавете отново вашия Google акаунт и проблема с Google Play Store ще бъде решен.

 

Вижте 5 трика, които ще са ви много полезни в Google Play