Бил Гейтс стана международно признат през 80-те и 90-те години на миналия век благодарение на ролята си в превръщането на персоналните компютри в изключително важен компонент на модерния живот. Историите му са събрани в книги, филми и безброй интервюта.

 

От Make Use Of предлагат да си припомним някои от най-интересните истории за тази голяма фигура в историята на компютрите.

1. Бил Гейтс е доста скромен за милиардер

Windows направи Бил Гейтс най-богатия човек в света, но няма да разберете това, ако видите как той харчи парите си. Докато Гейтс излива голяма част от парите си в благотворителни усилия, той харчи много малко за себе си и дори не възнамерява да завещае големи суми на децата си. Личният му самолет е едно от най-луксозните неща, които Гейтс притежава днес. Нарича частния си самолет своето „виновно удоволствие” и „голямо самохвалство”.

 

„Да се харчат парите разумно е също толкова трудно, колкото и да се печелят. В бъдеще смятам да се занимавам с още по-смислено разпределение на парите си.“ казва Гейтс.

2. Бил Гейтс има навика да псува много

Джоел Шолески е главен изпълнителен директор на Stack Overflow, но в началото на 90-те години на миналия век той работи като програмен мениджър на екипа на Microsoft Excel. През това време той трябвало да докладва за напредъка на групата на самия Гейтс. За този период, Шолски си спомня колко трудно му е било на Гейтс да се спре да псува. Дори си бил наел човек който да брои лошите думи, които изричал и да следи да езика му се поправя.

3. Гейтс е работохолик, криещ се от служителите си

Разработването на операционна система като Windows не е лесна работа. Гейтс е бил принуден да остане в кабинета си в продължение на дни, докато е работил по особено предизвикателни или отнемащи време задачи. Сега той отдава това си поведение на енергията и наивността, която е характерна за всички млади хора.

 

Упоритостта на Гейтс определено е била ключова част от успеха на Microsoft, но това че  избягвал директен контакт с тези които се опитвали да работят с него за компанията било доста разочароващо.

4. Успехът на Гейтс не е дошъл лесно

Днес отделни компании разработват компютърен хардуер за операционната система Windows. Това обаче не e било така преди тридесет години и убеждаването на основните играчи в бранша не е било лесно, особено за един тийнейджър. „Компаниите, които са построили компютрите - IBM и DEC – си правеха целия софтуер“, спомня си Гейтс в реч пред Икономическия клуб в Детройт, през 1997 година. Когато ги извикахме и казахме: „Бихме искали да направим операционна система“, те ни попитаха „Кои сте вие?“, на което казахме: „Ние сме ученици в гимназията.” Това беше краят на този разговор.

5. План Б на Гейтс винаги е бил изкуствения интелект

Повечето биха се съгласили, че Гейтс е имал доста успешна кариера. Ако обаче Microsoft нямаше този успех, който има днес, вероятно Гейтс е щял да се занимава с изкуствен интелект.

 

Когато през 2015 година той бил попитан за други пътища, по които би могъл да стане милиардер, Гейтс отговорил: „Вероятно ще бъда изследовател на AI. Когато започнах да се занимавам с Microsoft, се притеснявах, че ще пропусна възможността да свърша важна работа в тази област.”

6. Бил Гейтс признава, че Windows е имал лош старт

Съперничеството между OS / 2 и Windows има огромно влияние върху развитието на персоналните компютри като цяло. Гейтс го описва като „битката на слабите”. „До 1990 година нито един продукт не се продаваше”, каза той в интервю за Националния музей на американската история. „И след това, Windows излетя.”

7. Бил Гейтс обича високите скорости

На младини, Бил Гейтс е притежавал завидна колекция от Porsche-та, които карал с бясна скорост. По онова време имал доста глоби за превишена скорост, така че бил принуден да си наеме адвокат само за тази цел. Веднъж udарил кола на служебен паркинг и оставил  визитката си на собственика, за да се свърже с него.  

8. Бил Гейтс е доста добър в играта Minesweeper

Всеки си спомня за игрите, които бяха обвързани с Windows през годините, от спускането на SkiFree до объркващите пъзели на Chip's Challenge. Гейтс обаче има особена привързаност към играта Minesweeper.

9. Според Бил Гейтс командата Control-Alt-Delete е била грешка

Преди Windows 10, потребителите на операционната система трябва да въвеждат всеки път, когато искат да влязат в системата си клавишната комбинация Ctrl-Alt-Del. Гейтс обаче признава, че е можело да се избере по-елегантно решение и прехвърля отговорността за неудобството на Ctrl-Alt-Del на инженерите на IBM, които са разработили клавиатурата за първите Windows компютри и не пожелали да добавят отделен клавиш за това.


„Това беше грешка”, казва Гейтс по време на събитие за набиране на средства в Харвард, проведено от The Verge. „Не мисля, че е възможно да се върнем назад във времето и да променим някои неща, без да изложим на риск други. Разбира се, ако можех да внеса малка корекция, щях да направя операция с един бутон“.

 

Вижте 11 любопитни факта за Windows 10, които може би не знаете