Windows 10 продължава да разширява позициите си за сметка на Windows 7, чиято поддръжка бе спряна официално в началото на годината. Новата операционна система е разширила пазарния си дял в световния пазар на компютри с допълнителни 1.1% през юни. 

По този начин 58.9% от всички устройства на пазара вече работят под управлението на Windows 10. Данните на анализатори от Net Applications също така разкриват, че тези цифри представляват 68% от всички активни устройства с различните версии на Windows.

Oт Microsoft  са си поставили за цел да увеличат тази стойност до повече от 70% в рамките на следващите 60 дни. Досега Windows 10 не е имала толкова голям дял сред активните версии на операционната система. Спирането на софтуерната поддръжка за Windows 7 определено има ключово значение за представянето на Windows 10 през 2020г.

Повечето потребители се съгласиха да актуализират към новата платформa, като това беше много важен елемент от стратегията на Microsoft.

 

 

Не е изненадващо, че пазарния дял на Windows 10 се увеличава, когато говорим единствено за устройствата с Windows. Taка изследването не обхваща компютрите, които работят с macOS, различните дистрибуции на Linux или Chrome OS.

Koнкретните цифри показват, че алтернативните операционни системи са захранвали 13.3% от устройствата на световния пазар през юни. Windows OS генерира останалите 86.7%. За втори пореден месец се забелязва спад в разпространението на Windows 7, която вече захранва 23.4% от всички устройства и 26.9% от тези само с Windows.

Toва е едновременно най-слабото представяне на платформата от 2011г., но също и най-високия пазарен дял на Windows 10. Според прогнозите на Microsoft още до края на август 70% от всички компютри с Windows ще са ъпдейтнали към Windows 10. 

Taзи цифра ще продължи да се увеличава и достигне 85% през лятото на 2021г. Софтуерният гигант ще разчита на силното си влияние сред корпоративните среди, за да реализира амбициозните си планове.

 

Още от Digital: Как да получите помощ в Windows 10