В края на миналата седмица Джеф Безос стана най-богатият човек на планетата и изпревари Бил Гейтс. Добрите финансови резултати на Amazon през последното тримесечие изстреляха акциите на компанията нагоре и състоянието на Безос достигна $90 млрд. BusinessInsider ни представя някои впечатляващи факта за огромното състояние на Безос.

 

1. Безос е забогарял с $6.44 млрд. в рамките няколко часа след обявяването на последните финансови резултати на Amazon. Не е зле за един ден работа.

 

2. Освен това Безос е изкарал $19.3 млрд. само за последната година. Това прави по $52 млн. на ден, $2 млн. на час и $36 000 на минута. Или повече на минута от средната годиншна заплата на повечето младежи в САЩ.

 

3. Безос става милиардер през 1998 г. По това време вторият най-богат човек на планетата е Уорън Бъфет със състояние от $30 млрд. Сега Безос е с $9 млрд. по-богат от Бъфет.

 

4. Подобно на повечето милиардери, Безос също обича да купува най-вече земи и недвижими имоти. Всъщност той е 25-ият човек в САЩ по притежавани земи. Най-голямата земя, която притежава е 30 000 акра в тексас. Там е базата на космическата компания Blue Origin на Безос.

 

5. Когато забогатява през 1998 г., Безос си купува имение в Медина, щата Вашингтон за $10 млн. долара. Тогава състоянието му е $1.6 млрд., което прави иначе скъпито имение само 0.625% от общото му богатство. Сега същото имение струва около $70 млн.

 

6. През януари т.г. Безос купува две големи къщи в столицата Вашингтон за $23 млн. Сега ги преработва и обединява в една сграда, която ще е най-голямата самостоятелна семейна резиденция в града, с изключение на Белия дом. Съседи са му Иванка Тръмп, Джаред Къшнър и сем. Обама.

 

7. Безос завършва университета Принстън през 1986 г. През март т.г. университетът има активи за около $22.8 млрд., около една четвърт от общото богатство на Безос. Той е щедър дарител на университета, като през 2011 г. дарява $15 млн. за създаване на институт по неврология.

 

8. Противно на очакванията, че Бил Гейтс ще е първият „12-цифрен човек”, не той, а Безос има най-голям и релистичен шанс. Сегашните прогнози са, че той най-вероятно ще е както първият човек с богатство над $100 млрд., така и първият достигнал $1 трилион в рамките на следващите 25 години.

 

Още от Digital: Шефът на Amazon измести Бил Гейтс в класацията за най-богати хора в света