Всяка година от 2002 година насам, MIT Technology Review публикува списък на 8-те технологии, които ще имат най-голямо въздействие върху човечеството в дългосрочен план. За 2017 година, технологиите които попадат в тази класация вече са известни.

 

Благодарение на Forbes научаваме кои са 8-те революционни технологии за 2017 година според MIT Technology Review.

1. Самоуправляващи се камиони

Самоуправляващите се камиони са революционна технология, която със сигурност може да направи живота ни по-лек, но и ще стане причина много хора да останат без работа. Според анализаторите, самоуправляващите се камиони ще се появят по пътищата до 5 години. Ключови компании като Daimler, Otto, Peterbilt и Volvo вече имат разработени камиони, които не се нуждаят от шофьори.  

2. Разплащания с лице

Технологията за разпознаване на лица, използва алгоритми за определяне на уникалните черти на лицето на човек, които се оказват достатъчно надеждни, за да се определи идентичността на даден човек чрез геометрични и пространствени изчисления. Ключови фирми работещи в тази област са Alibaba, Baidu и Face ++.

3. Квантови компютри

Тази технология ще революционизира изкуствения интелект и машинното обучение, по-специално в областта на „constraint-based“ моделирането. Решаването на сложни симулации и насрочването на проблеми, свързани с комплексните вериги за доставки и логистичните системи са част от научните изследвания днес. Екипът на MIT Tech Review също вярва, че тази технология може да създаде непробиваемо криптиране. Ключови компании които работят в тази област са Google, IBM, Intel, Microsoft и QuTech.  

4. 360 градусови селфита

360 градусовите изображения и видеоклипове се очаква да бъдат новият стандарт за отразяване на новини и ваканционни снимки и видео. Днес няколко компании предлагат камери които предлагат тази възможност, лидери са 360fly, Humaneyes Technologies, IC Real Tech, JK Imaging, Ricoh и Samsung.

5. Горещи слънчеви клетки

Нови разработки на слънчевите клетки дават надежда, че може скоро слънчевата енергия да стане по-евтина и да предоставят енергия дори вечер, след залез слънце. Целите на изследователите в тази област включват удвояване на ефективността на конвенционалните соларни клетки. Тази технология ще стане достъпна до 15 години. Водещи учени в тази област са Дейвид Бирман, Марин Солячич и Евелин Уанг, MIT; Владимир Шалаев, Purdue University; Андрей Ленърт, Университета на Мичиган; и Иван Целановик, MIT.

6. Генна терапия

Тази технология има потенциал да лекува заболявания, които произтичат от грешка в единичния ген. Водещи компании в тази област са BioMarin, BlueBird Bio, GenSight Biologics, Spark Therapeutics и UniQure.

7. Атлас на клетките в човешкото тяло

Това нововъведение може да промени разбирането на изследователите за развитието и болестите на човека, както и да ускори откриването и тестването на нови лекарства.  Прогнозите са в рамките на следващите 5 години, тази технология да се използва масово. 

 8. Самооубучаващи се компютри

Подобно на хората, компютрите могат да се обучават чрез  многократни опити и грешки, без външна помощ. Подобна технология вече се използва за повишаване на безопасността на движението на самоуправляващите се автомобили, но постепенно навлиза и в други области. Водещи компании в тази област са DeepMind, Google, Mobileye, OpenAI и Uber.

 

Вижте 5 технологии, които ще променят света през следващите 15 години