През последните години постоянно чуваме призиви за използване повторно на ресурси, за рециклиране на материали, или за ограничаване на прекомерната консумация. Причината е, че земята е изправена пред климатичен апокалипсис, който може да изложи на риск бъдещите поколения.

 

Има много начини да живеем по-екологично, но трябва да осъзнаваме, че не става въпрос така да живеем само определен период от време, а този начин на живот трябва да се превърне в мисия в живота ни.

Разбира се, това не е лесно за съвременния човек, свикнал на всички удобства на съвремието, но имаме помощта на технологиите. От CNet са подбрали 8 приложения и услуги, които ви помогат да живеете по-екологично всеки ден.

ThredUp

ThredUp е онлайн магазин за дрехи, предлагащ по-ниски цени на артикули от висок клас – както нови, така и употребявани – от марки като Kate Spade и Coach.

Olio

Заемането на стоки вместо купуването им е друга екологична постъпка. С приложението Olio, достъпно за iOS и Android, можете да помогнете за намаляване на хранителните отпадъци във вашия район. За целта направете снимка на артикула, който искате да споделите и всички съседи, които също използват Olio, ще получат известие.

Too Good To Go

Too Good to Go е услуга, която свързва 22 милиона души в цяла Европа с остатъчна храна от супермаркети, ресторанти и кафенета. Ако живеете в една от областите, където е достъпно, можете да изтеглите приложението Too Good to Go за iOS и Android.

PaperKarma

С приложението PaperKarma можете да намалите количеството нежелана поща, която пълни пощенската ви кутия. Просто използвайте приложението, за да направите снимка на пощата, която вече не желаете да получавате, като каталози, заявки за благотворителни дарения, оферти или пощата на предишен обитател. Изберете името или адреса, за да го премахнете от списъка с пощенски адреси на компанията, и докоснете отписване.

Търсачката Ecosia

Ecosia използва печалбите си (от реклами), които получава от вашите търсения, за засаждане на дървета. По време на австралийските пожари, по-рано тази година, Ecosia насочи всички печалби за засаждане на дървета там. Търсачката съобщи, че е засаждала по 26 000 дървета за един ден.

Ecosia работи по целия свят и публикува месечни финансови отчети. Ecosia също така казва, че не продава вашите данни на трети страни рекламодатели и не използва трекери. Можете също да изтеглите мобилната версия за iOS и Android.

Tap

Замърсяването с пластмаса се превърна в голям проблем за планетата. Прогнозите са, че до 2050 година, годишните пластмасови емисии ще надхвърлят 2,75 милиарда тона въглероден диоксид отделени от производството и изгарянето на пластмаса.

Приложението Tap за iOS и Android може да ви помогне да намерите места (кафенета, ресторанти, чешми и т.н), където може да напълните празните си бутилки с живителната течност.

Happycow

Ако спрете да консумирате месо и млечни продукти, може потенциално да намалите въглеродния си отпечатък с до 73%, ако живеете в САЩ. Разбира се, това не е решение за всеки, но ако вече сте веган или вегетарианец, Happycow е приложение за iOS и Android, което може да ви помогне да намерите ресторанти по целия свят, които предлагат такава храна.

Think Dirty

Think Dirty може да ви помогне да намерите екологична козметика и други продукти. Приложението ви помага да научите за потенциално токсичните съставки в продуктите, които се предлагат на пазара. Налична е верси за iOS и Android.

 

Вижте 8 зашеметяващи примера за съвременна високотехнологична архитектура