Вероятно знаете, че трябва да се грижите за сигурността си в интернет пространството, но може би не обръщате нужното внимание на този проблем. За съжаление, небрежността в тази област може да доведе до огромни проблеми.

Според Make Use Of, имейл акаунтът ви е едно от нещата, които трябва да пазите най-усърдно. Поради тази причина, от медията споделят няколко прости, но важни съвета за защита на имейл акаунтите, които трябва да приложите на практика.

1. Използвайте отделни имейл акаунти

Разумно е да използвате отделни имейл акаунти за различни цели. Това ще помогне за повишаване на сигурността ви, като ограничите щетите, които някой може да нанесе, като влезе незаконно в акаунта ви. Още по-добре е, ако използвате защитени имейл услуги за най-важните си акаунти.

Бихте могли да консолидирате всичките си служебни имейли в един акаунт, тези от приятелите и семейството ви в отделен личен акаунт, може да си създадете акаунт, който да използвате за различни уебсайтове.

По този начин, ако някой хакне служебния ви акаунт, всичките ви лични имейли ще са в безопасност.

2. Задайте уникална, силна парола

Без значение дали се придържате към един имейл акаунт или използвате няколко, жизненоважно е да защитите всеки от тях със силна парола. Използването на една и съща парола на няколко акаунта е голяма уязвимост. Ако нападател разбере парола, той със сигурност ще се опита да я използва в други акаунти, използвайки имейл адреса ви.

За съжаление, много хора не следват този основен съвет. Най-добрият начин да подобрите сигурността си в тази област е да започнете да използвате мениджър на пароли. Тези услуги  ви позволяват да създавате силни и уникални пароли за всеки акаунт, които не е нужно да помните.

3. Активирайте двуфакторна автентификация

Използването на двуфакторна автентификация драстично увеличава сигурността на вашия акаунт. В допълнение към вашата парола, двуфакторна автентификация изисква вторичен код, за да влезете.

4. Пазете се от фишинг измами

Законните компании няма да ви искат вашата парола или друга поверителна информация по имейл. Бъдете много внимателни, защото измамниците стават все по-добри в създаването на убедителни фишинг съобщения.

Обикновено фишинг имейлите твърдят, че идват от законни добре познати компании (като Amazon, Apple, PayPal или други подобни) и ви казват, че нещо не е наред с вашия акаунт. Те ви подканят да кликнете върху връзка, която води до фалшив уебсайт. Ако въведете идентификационните си данни там, за да „потвърдите“ информацията, всъщност предавате данните си на крадците.

5. Никога не кликайте върху линкове в имейли

Кликането върху линкове в имейлите винаги крие риск. В най-добрия случай кликването върху линк ще извести мошеника, че имейлът ви е активен и че сте готови да кликнете, върху който и да е линк. В най-лошия случай това може да ви отведе до сайт, който се опитва да инсталира злонамерен софтуер на вашия компютър или иска да открадне вашата информация.

Ако получите имейл от вашата банка или от друга услуга, която ви моли да влезете в акаунта си като кликнете върху линка, винаги посещавайте уебсайта, за да видите какво се случва като въведете ръчно адреса. Единствените изключения са, когато изрично очаквате конкретен имейл, като например линк за регистрация във форум или имейл за активиране на акаунт в игра.

6. Не отваряйте прикачени файлове

Разбира се, този съвет не се отнася за случаите, когато очаквате имейл с прикачен файл от приятел или колега. Ако обаче не знаете нищо за имейлът, който сте получили, не трябва да отваряте нито един от неговите прикачени файлове, дори ако тези файлове изглеждат безобидни.

7. Редовно сканирайте

Ако четете имейл, отваряте прикачен файл или посещавате свързан уебсайт, който изглежда подозрителен по някакъв начин, не е лоша идея да стартирате сканиране на злонамерен софтуер. Уверете се, че имате инсталиран надежден антивирусен пакет.

8. Бъдете внимателни към обществените мрежи и компютрите

Вероятно знаете, че общественият Wi-Fi не предоставя толкова сигурна връзка, колкото вашата домашна мрежа. Ето защо не е разумно да проверявате имейла си на летището или в кафенето, все пак трябва да внимавате, когато използвате такива мрежи.

Същото важи и за влизането в имейл акаунта ви на обществени компютри.

 

Вижте станаха ли видео разговорите по-популярни от имейл услугите