На много хора сега се налага да работят от домовете си. Мнозина от тях не искат да прекъсват човешкия контакт с колеги и бизнес партньори. В случая добра алтернатива ще са видеоконферентните разговори. Те обаче може да са предизвикателство. PC Mag дава няколко семпли съвета как да подобим качеството на видеоконферентните си разговори.

 

Да съобразим какво ни заобикаля

Видеоразговорите изискват малко предварителна подготовка, не само на собствения външен вид, но и на това, което попада в кадър. Трябва да е подредено и чисто. Също така не трябва да се сяда зад източници на силна светлина. И да затворим прозореца, за да е тихо.

 

 

Да сме по-креативни с връзката

Има много приложения като Skype, Google Hangouts, Zoom и др. Те са идеални за работа, но понякога може просто да искаме да прекараме време с приятели. В такива ситуации и Facebook Messenger, Signal и други може да са от полза, защото и без това вече се използват маосово от почти всеки.

 

 

Да подготвим интернет връзката

Видеоразговорите са практически обикновен видеострийм. А всеки иска да гледа качествено видео. Затова е добре да сме сигурни, че по време на видеоразговора интернет връзката ни е „чиста“, т.е. някой друг от семейството да не е пуснал Netflix или да не сме пуснали твърде много приложения на самия компютър, които да натоварват и него и връзката.

 

 

Да влезем по-рано

Силно препоръчително е да сме на линия в чата по-рано от уговореното време. Това ще даде възможност за тест дали всичко е наред. А и прави добро впечатление, особено ако сме организатор на онлайн срещата.

 

Всички приложения имат и функции за тест на връзката. В Skype е в Settings > Audio & Video Settings, като там има превю на камерата и настройки за по-добро качество.

 

По-добре да изберем кабел

Ако WiFi връзката е нестабилна или ще водим по-дълъг разговор с повече хора, е добре да използваме директна връзка с кабел. Така ще се намали натоварването за рутера и се намалява риска той да блокира или връзката да започне да накъсва.

 

Да не подценяваме микрофона

Вградените микрофони на лаптопите не винаги са най-удачните. Също и говорителите. Ако искаме да сме сигурни, че ще ни чуват добре и че ще чуваме добре, то е хубаво да имаме качествени слушалки с микрофон. Също така – добре е да заглушаваме микрофона си, когато не говорим или пък трябва да се изкашляме.

 

Да не забравяме зарядното

Дългите видеоразговори могат неусетно да изтощят батерията на лаптопа. Не е хубаво да го прекъсваме докато търсим зарядно или се наложи да се преместим другаде, за да достигнем кабела. Затова трябва зарядното да е включено още от самото начало.

 

Да имаме резервен план

Винаги е възможно връзката да прекъсне или да се влоши. В такива случаи трябва да сме готови да минем на гласов чат или да продължим по имейл или на друго приложение.

 

Още от Digital: Най-добрите безплатни приложения за видеоконферентни връзки по вереме на COVID9