Смартфоните с Android са много популярни и има много причини за това. Заради тази популярност, платформата е и обект на голям интерес от страна на хакерите.

Тъй като телефоните ни разполагат с голямо количество лични данни, е добре да се възползваме пълноценно от всички функции и опции за киберсигурност, които ни предлага Android. TheWireCutter ни предлагат 8 съвета как да постигнем това.

 

Aктивиране на двуфакторната автентикация

Тя добавя втори слой защита чрез създаването на еднократен код за достъп, който да се въведе след паролата. Това е функция, която вече се предлага за все повече платформи, включително и Google. Може да се активира лесно:

1. Трябва да се посети сайтът на Google и в секцията security на профила през телефона.

2. След това трябва да се активира режимът на двуфакторна автентикация и да се влезе в профила от ново.

3. Натиска се Try It Now и сле следват упътванията от системата.

Сега Google профилът ще е свързан с телефона и ще може през него да се потвърждава всяко влизане в профила. Това е лесен начин да се разбере, че някой се опитва да влезе в него без ваше знаение.

 

Създаване на по-силна парола

Паролите за достъп до телефона са важни и при физически досег с усторйството.

Модерните телефони вече предлагат много възможности – парола със символи, стандартен ПИН код, както и биометрично идентифициране чрез пръстов отпечатък или лицево разпознаване. Добра идея е да се използва някоя от тези технологии за достъп до устройството.

Обикновено най-добро ниво на сигурност имат ПИН кодовете, паролите с комбинация от символи и цифри или пръстовият отпечатък.

 

 

Преглед на разрешенията на приложенията

При инсталиране на приложение, всяко от тях посочва достъп до кои функции и данни в телефона има нужда. Някои от тях злоупотребяват с този факт.

Няма нужда например приложение калкулатор или фенерче да иска достъп до списъка с контакти, функцията за местоположение и други подобни.

 

 

Затова е хубаво човек да отдели малко време и да провери достъпа на приложенията. Това става от общите настройки на телефона в секция Приложения > Разрешения.

От тук може да се проверят всички разрешения за достъп, като в зависимост от версията на Android, може да се отнемат някои разрешения за постоянно или временно. Също така е добре да се изтрият и приложенията, които вече не са нужни.

 

Да използваме автоматичните ъпдейти

Автоматичното обновяване на приложенията и Android е препоръчително. Така те ще могат винаги да са с най-новата версия, в която ще са отстранени бъгове и уязвимости.

Android предлага възможност за автоматичен ъпдейт само през Wi-Fi мрежа, така че да се пести мобилният интернет на потребителите, които са на ограничен трафик.

 

 

Приложенията могат да се настроят за автоматично обновяване през Google Play Store > Settings > Auto-update apps.

За операционната система настройката е в менюто с основни настройки > System > Advanced > System update.

 

Да активираме Find My Device

Това е функция, която е вградена във всички телефони на Android. Някои производители предлагат и допълнителни собствени алтернативи.

Общото между всички е, че ако телефонът бъде загубен или откраднат, може от разстояние да бъде открит чрез GPS, както и да бъде заключен или дори форматиран.

 

 

Опцията е налична от основното меню с настройки> Security > Find My Device. Изисква се активиран и свързан с телефона профил в  Google.

 

Да ограничим нотификациите на дисплея

Чрез нотификациите на заключения екран човек може да разбере доста за комуникациите ни без да отключва телефона.

Затова е добре те да са ограничени. И тук в зависимост от телефона и версията на Android има различни опции. Някои позволяват ограничаване на нотификациите от конкретни приложения.

 

 

А Android стандартно може да скрива текста в нотификациите и да показва само подател и приложение. Това става от основното меню с насторйки > Apps & Notifications > Notifications > Sensitive notifications.

 

Да пуснем проверка за поверителност на профила си

Google предлага такава възможност, която анализира профила и открива потенциални слаби места и незащитени данни.

Това става през Google Privacy Checkup при влизане с профила. Анализът е доста подробен и изисква отделяне на малко време, за да се прегледа от потребителя спокойно и да се изпълнят препоръките.

 

 

В анализа има извадки за активност в интернет и приложенията, история на местоположенията, история на гледаните клипове и търсенията в YouTube, настройки на Google Photos, настройки за анализ и подбор на реклами.

 

Използване на друго приложение за съобщения

По дефиниция Android разчита на обикновени SMS-и. Добре е да се използва друго приложение за чат като Signal, WhatsApp и т.н. Има голям избор, като тези приложения дават повече опции за сигурност и като цяло имат по-добри защити от SMS.