Киберсигурността е важна тема, която много хора избягват, защото им се струва твърде сложна. Защитата в интернет обаче става все по-важна и не трябва да се пренебрегва. А и вече не е толкова трудно човек да се предпази. MakeUseOf показват няколко интересни приложения и трика, които да подобрят сигурността на потребителите с Android телефони докато сърфират в интернет.

 

Използване на VPN (Virtual Private Network)

Това е един от популярните и сигурни начини за защита на трафика. Използването на VPN затруднява проследяването и събирането на данни от страна на хакери, но и дори на сайтове и досадни ботове и реклами. Освен това чрез VPN може да се заобикалят ограничения на достъп до съдържание само заради географското местоположение. Има много VPN услуги, включително безплатни, платени, абонаментни и др. Една от популярните е ExpressVPN.

 

 

Да се използва защитен DNS Resolver

DNS Resolver е своеобразен указател, който съхранява домейн адресите и IP адресите , които са свързани с тях. Чрез него системата намира правилния сайт, който да отвори при въвеждането на домейна в браузъра. Обикновено DNS Resolver-ът се осигурява от интернет доставчика. Ако сървърът не е добре защитен, може да се окаже мишена на хакери, които да проследяват трафика на потребителите. Този проблем може да се заобиколи, като си настроим да използваме друг сървър, на който имаме доверие. Например Cloudflare 1.1.1.1, който е популярен и лесен за настройка, а и е безплатен.

 

 

Използвайте по-сигурен браузър

Повечето браузъри вече имат отделни режими за поверително сърфиране. Firefox Focus надгражда това, като има една основна цел – да защити максимално потребителите. Затова Focus не пази история на посетените сайтове, няма табове, няма списък с фаворити и др.  Вместо това предлага набор от инструменти, чрез които потребителят да трие данните и следите си след като е посетил даден сайт и блокира тракери и проследяващи бисквитки.

 

 

Променете настройките на основния си браузър

Повечето браузъри предлагат допълнителни настройки за ограничаване на проследяването. Те обаче трябва да се активират допълнително. В Chrome за Android това става от Settings > Advanced > Privacy.

 

 

Не използвайте вградения в браузъра мениджър на пароли

Модерните браузъри предлагат функции за запомняне на паролите, но не е особено добра идея. Подвеждащ сайт може да успее да извлече паролите или хакери може да пробият защитите. Затова отделно приложение, което е специално посветено за управление на паролите, е по-добра идея.

 

Не позволяваайте инсталирането на приложения от непознати източници

Това е настройка, която е налична в в секцията Сигурност в основните настройки на Android. Когато е активна, не позволява да се инсталира никакъв софтуер, който не идва от Google Play Store. Това повишава сигурността и затруднява сайтове да инсталират тихомълком приложения без знанието на потребителя.

 

 

Използвайте антивирусна програма

Много хора все още подценяват наличието на антивирусен софтуер в телефона им. Той обаче е силно препоръчителен. Повечето подобни приложения от популярните компании за киберсигурност са достатъчно сигурни и не хабят ресурси, но осигуряват важна допълнителна защита. Освен това могат да сканират и файловете, които приложенията изтеглят и така намаляват риска някой вирус да се промъкне.

 

Вижте: Най-добрият антивирусен софтуер за Android

 

Проверявайте публичните WiFi мрежи

Използването на свободни, публични WiFi мрежи може да е нож с две остриета. Макар да са удобен начин да спестим малко мобилен трафик, те може да са и идеална мишена за хакери, които да проследяват трафика и потребителите. С приложение като ARP Guard този риск се намалява. То проверява активността в мрежите и предупреждава, ако засече някакви проблеми или нещо съмнително. При това потребителят може да си добави и свои правила и критерии, с които приложението да се съобразява.

 

 

Още от Digital: Как да активираме инкогнито режима в браузърите Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari и Opera