Купуването на нов смартфон определено е приятна емоция. Доста хора изчакват смяната до последния възможен момент, но понякога тя се случва и по-рано, което повдига логичния въпрос какво да правим със стария телефон, когато той все още може да се ползва. The Verge дават няколко практични идеи.

 

Още от Digital: 5 безплатни приложения за Android и iOS, които си заслужава да пробвате тази седмица

 

Допълнително дистанционно

Ако у дома имате и други актуални устройства като Apple TV, телевизор с Android и т.н., то старият смартфон може да се превърне в универсално дистанционно. На него може да се инсталират приложенията-дистанционни за различните устройства част от умния дом и всичко да се управлява от едно място.

 

 

Гейминг платформа

На пазара има множество аксесоари, които позволяват да превърнем смартфон в преносима гейминг конзола. А с постепенното навлизане и на облачния гейминг, дори не е нужно смартфонът да има особено мощен хардуер. Така старото устройство може да се използва за игри и забавления с децата.

 

Уеб камера

Уеб камерите са радват на особено голяма популярност покрай ограниченията заради пандемията. Има много приложения, които позволяват всеки смартфон да се превърне в уеб камера и така да се спестят пари.

 

 

Устройство за мултимедия

Старият смартфон може да се превърне и в идеално преносимо устройство за филми и музика. Той може да се използва по време на път, както и с WiFi. Така ще се пести батерията на основния телефон, а и той няма да е постоянно „окупиран“ от децата, които искат да гледат филмчета.

 

За първи телефон

По презупния старият смартфон вече е и доста по-евтин. Може да бъде даден именно на децата като техен първи телефон, който да използват. Така дори и да бъде счупен, няма да е обвързано със сериозни разходи. Друг вариант е да бъде даден на възрастен роднина за по-удобен контакт. Дори може да му бъде инсталирано приложение, което да уголеми буквите и числата, за да го направи по-лесен за работа.

 

 

За обучение

Ако старото устройство не работи или не е подходящо за някоя от горните дейности, може да бъде използвано за опознаване на техниката. Например да бъде разглобено или пък да се използва с някаква образователна цел. Вариантите са много, стига да има желание да бъдат проучени.

 

 

За дарение

Има доста организации, които събират стара техника и я рециклират. Други пък я поправят и даряват на хора в нужда. Вариантите са много, но така устройството ще продължи да бъде полезно, без да допринася за трупането на отпадък.

 

Да го запазим за резерва

Смартфоните са едни от най-уязвимите устройства и лесно могат да бъдат счупени при изпускане или невнимание. Докато е на поправка, ще е нужен заместител. В такива ситуации старият смартфон може да се окаже безценен помощник.

 

Полезно: Какво трябва да знаем преди да си купим бюджетен смартфон (Видео)