Qualcomm представи своя нов процесор от висок клас за смартфони. Qualcomm Snapdragon  855 ще положи основите на навлизането на 5G технологията, както и има още много големи амбиции. Mashable ни представя 8 неща, които новият процесор ще промени при смартфоните.

 

 

1. Достъпът от 5G

Манията по 5G тепърва започва. През 2019 г., комерсиализирането на технологията ще започне да набира скорост и първите смартфони, които ще могат да я използват, ще се появят на пазара. Не малка част от тях ще използват модема X50, който е част именно от Snapdragon 855.

 

Очакванията към 5G са много големи. Не само тези мобилни мрежи ще предлагат по-високи скорости, но и ще поддържат значително по-големи натоварвания от повече устройства. Те ще са по-бързи, с по-малко лаг и ще могат да се използват за стрийминг на 8K видео, 4K игри и VR.

 

2. По-бърз 4G LTE и WiFI

Новостите в 855 ще са от полза и на потребителите в по-старите мрежи. Ще има версии на чипа с модема X24, който предлага по-високи скорости за LTE, поддръжка на WiFi 6 с 8х8 антени, което удвоява скоростта. Според Qualcomm 855 ще може да поддържа WiFi до 10Gbps.

 

3. Много по-мощен процесор и видео

Всеки нов процесор идва с подобрения в производителността. При Snapdragon 855 те са доста впечатляващи. Qualcomm казва, че процесорът ще осигурява 45% по-бърза обработка на данни, а вграденият графичен чип Adreno 640, ще предлага 20% по-бързо видео.

 

 

Qualcomm казва още, че чипът поддържа HDR видеоигри, 3D игри с Unity 4 и повишена реалистичност на графиката и физиката. Новият чип е специално направен да мотивира развитието на мобилните игри в нова посока.

 

4. 4K видео навсякъде

Фотографията със смартфони се е развила доста, но при записите на видео има какво да се желае. Snapdragon 855 има нов, подобрен процесор за обработка на изображения, както и допълнителен модул за компютърно „зрение”. Резултатът от това е, че телефонът ще може да прави много по-качествени 4K видеозаписи с възможности за промяна на фокуса, HDR в 60 кад/сек. I dr.

 

Технологията ще може да се използва и за снимки. И се използва и нова система за компресиране нна изображенията без това да влияе на качеството. Така новият формат HEIF и HEVC ще е 50% по-малък от еквивалентен JPEG или MP4 файл.

 

5. Повече видео и HDR10+

Snapdragon 855 поддържа HDR10+ плейбек за видео, стига смартфонът да има дисплей, който също да може да използва технологията. Има и хардуерна поддръжка на H.265, VP9 и други кодеци, така че обработката на видео от стрийминг платформи става по-лесно, бързо и с до 7 пъти по-малка консумация на енергия. Това означава доста повечегледане на видео с един заряд на батерията.

 

6. По-добър AR и VR

Добавената и виртуална реалност все още са предимно в режим на „очакване’. Snapdragon 855 иска да промени това. Процесорът поддържа mobile VR с 8K и 120 kad/sek, като може да работи с допълнителни очила. За добавената реалност също има по-голям реализъм на обектите и графиката.

 

 

7. По-умни гласови асистенти

Гласовите асистенти са много популярни сред смартофните. Qualcomm иска с новия чип да увеличи значително техните способности, ефеикасност и бързина. Според компанията 855 ще предостави до три пъти по-добра работа и обработка на изкуствен интелект спрямо предшественика си.

 

Изкуственият интелект разполага и с допълнителна помощ от другите компоненти. Подобрена е изолацията от околния шум за микрофоните, което ще позволи на гласовите асистенти по-добре и ясно да чуват потребителя.

 

 

8. Повече място за нови компоненти

Една от основните технически новости в Snapdragon 855 е начинът на производство. Това е първият чип на Qualcomm, който е произведен по 7нм технология. Това го прави още по-малък, което освобождава място в корпуса на телефоните за допълнителни сензори, модули и др. Освен това отваря вратата и за допълнителни карим вградени в дисплея сензори за пръстови отпечатъци, по-големи и мощни говорители и др.

 

Още от Digital: Най-добрите цени на качествени смартфони от Smartfonix