Зловредният софтуер продължава да бъде един от най-големите проблеми на устройствата с Android. Потребителите инсталиращи приложения извън Google Play са изложени на най-голям риск. Филтрите на компанията блокират повече от 99% в онлайн магазина за приложения, но въпреки това е възможно да станем жертва на хакери.

Причината е, че големия брой смартфони с Android принуждава киберпрестъпниците да бъдат изключително активни. Бъдете много внимателни, когато изтегляте приложения и проверявайте името на разработчика, както и коментарите на други потребители. Експерти по сигурността на McAfee сега предупреждават за поредната заплаха в Google Play.

Специалистите на компанията намират осем приложения, които общо имат над 700 хил. инсталации, но разпространяват зловреден софтуер. Освен достъп до съобщенията и комуникацията в смартфоните е възможно и извършването на неоторизирани покупки с парите на потребителите.

Именно този финансов аспект е най-големият проблем за собствениците на Android устройства.

 

   

Заглавията предлагат различни функционалности от теми за персонализации на виртуалната клавиатура, приложения за уолпейпъри, редакция на снимки и др. Проверките на Google не откриват проблеми, тъй като зловредния софтуер се интегрира на по-късен етап след допълнителен ъпдейт.

Компанията вече е информирана и предприе нужните действия за премахване на приложенията. Това е поредния пример за възможностите на хакери да достигнат до лични данни и дори да предивикат финансови загуби. Бъдете много внимателни при избора на приложения и не ги теглете дори при най-малкото съмнение.

 

Eто и кои са приложенията, които трябва да избягвате и да премахнет от своя смартфон с Android:

 

com.studio.keypaper2021
com.pip.editor.camera
org.my.favorites.up.keypaper
com.super.color.hairdryer
com.ce1ab3.app.photo.editor
com.hit.camera.pip
com.daynight.keyboard.wallpaper
com.super.star.ringtones

 

 

Още от Digital: Как да се отървем от зловредния софтуер в смартфона си