Apple сложиха край на дългото чакане и показаха за първи път новия iPhone X, който отбелязва навършването на 10 години от премиерата на първия смартфон на компанията. Устройството предлага редица подобрения, както по отношение на дизайна, така и в сферата на хардуера.

 

Както се очакваше iPhone X е първият модел от серията, който има ОLED дисплей, но също така предлага двойна задна камера и опция за безжично зареждане. По време на презентацията обаче, Apple пропуснаха да кажат няколко важни неща за iPhone X. Ето кои са те:

 

1. iPhone X с 256GB памет ще струва $1149

За никой не беше тайна, че цената на iPhone X ще е $999.  Разбира се, това се отнася само за 64GB версия. По време на събитието Apple споменаха за 256GB версия, но не разкриха цената. Естествено, ако отидете на официалната страница и изберете версия на паметта, ще останете леко изненадани, защото тя е  $1149, а това дори не включва AppleCare+, която отделно е $199. 

2. iPhone X поддържа бързо зареждане

Никъде не се спомена официално за поддръжката на бързо зареждане, освен в малък слайд с техническите характеристики. Така или иначе iPhone X,  iPhone 8 и iPhone 8 Plus ще бъдат първите смартфони на компанията, които поддържат тази функция, която практически е стандартна за много конкуренти с Android. Така че, ако използвате зарядното и кабела за зареждане на Apple, ще можете да получите 50% заряд за около 30 минути.

 

 

3. Поддръжка на новата спътникова система Galileo 

Досега Apple разчитаха на американската военна GPS мрежа, както и на подкрепата на Glonass - руската версия на сателитна система за позициониране в своите смартфони. Сега ситуацията се променя драстично, тъй като iPhone X, iPhone 8 и iPhone 8 Plus са първите  устройства, които поддържат новата спътникова система Galileo.

 

Това е европейски проект за навигация, замислен като алтернатива на GPS и Glonass, контролирани съответно от САЩ и от Русия, която стартира официално в края на 2016г. Apple също така осигури интеграция на технологията QZSS за по-добро позициониране в азиатско-тихоокеанските региони. Ще бъде по-трудно от всякога да се изгубите с вашия нов iPhone.

 

 

4. Дисплеят на iPhone X не е толкова ярък, колкото на Galaxy Note 8

Според техническите характеристики дисплеят на iPhone X е 625 нита (300 нита се считат за много добър показател при дисплеите). Любопитното е, че той не е толкова ярък, колкото дисплея на Samsung Galaxy Note 8. Неотдавнашен тест от DisplayMate установи, че Samsung Galaxy Note 8 има максимална яркост от 1240 нита, което го превръща в "най-яркият дисплей в индустрията".

 

 

5. Селфи камерата на iPhone X е същата като на iPhone 7 и iPhone 7 Plus

От Apple разказаха подробно за TrueDepth 3D камерата на iPhone X и нейната способност да разпознава лица и отключва телефона, но не споменаха, че това е същата камера използвана в iPhone 7 и iPhone 7 Plus. Да,  правилно чухте.Все пак Apple я допълват с по-добри сензори и подобрена софтуерна обработка на изображенията. За всички нас, обаче би било хубаво да видим повече от същата 7 MP камера.

 

 

6. iPhone X използва форматите HEIF и HEVC 

Това не е изненада, тъй като Apple представи форматите още през юни по време на WWDC 2017. Новите  модели iPhone поддържат форматите HEIF (високоефективен формат на изображението) и HEVC (висока ефективност при компресиране на видео). Те предлагат нов начин за съхраняване на снимки и видеоклипове и използват по-добра компресия, с които позволяват да извлечете повече от паметта си. 

 

7. Няма никаква промяна в Notification Center 

Вече стана ясно, че iPhone X няма Home бутон и навигацията е малко по-различна от останалите смартфони. Необходимо е да плъзнете с пръст нагоре от софтуерната лента, за да се върнете в първоначална позиция. Ако искате да отворите Notification Center е нужно да направите движение отгоре надолу върху дисплея. 

 

 

8. Има два различни модела iPhone X

Тук не говорим за капацитет на паметта 64GB или 256GB. Apple прави iPhone X с два различни модема. Отделните държави използват специфични честотни ленти за безжични връзки и е трудно една версия да е съвместима с всички тях. Именно заради това двата телефона iPhone X са предназначени за различни региони. За iPhone 8, обаче има четири различни модела. Компанията ще продължи традицията, в която използва модеми, както на Qualcomm, така и на Intel, за да предостави най-доброто на своите потребители.

 

Още от Digital: Какви са разликите между iPhone X , iPhone 8 и iPhone 8 Plus