Навярно зареждате батерията на телефона си всяка вечер, за да може да го ползвате пълноценно на следващия ден. Дори през 2018 година батериите на нашите устройства не могат да издържат по-дълго от едно денонощие с едно зареждане. Все още чакаме по-добра технология за батериите, но това не означава, че няма софтуер и настройки, с които да  измъкнем още живот от батериите.

 

Производителите на смартфони и процесори, както и създателите на операционните системи, търсят начини за подобряване на нещата в тази област. Най-новите чипове на Qualcomm са по-енергийно ефективни от всякога, а Android P ще предложи режим “Adaptive Battery”, който ограничава броя на приложенията, които използват батерията.

 

За съжаление, дори с всички тези подобрения все още не можем да използваме смартфона си цяла седмица с едно зареждане, поради големите и ярки екрани, Wi-Fi, Bluetooth, GPS и 4G. И все пак, ако следвате съветите на Tech Advisor, трябва да можете да удължите живота на батерията на телефона си значително.

1. Намелетр яркостта на дисплей или използвайте автоматична яркост

Навярно се радвате на големия цветен дисплей на смартфона си, но той е смъртен враг на батерията. Екранът изразходва живота на батерията с опустошителни темпове, много повече от всеки друг компонент на телефона ви.

 

Повечето телефони имат функция за автоматична яркост, която автоматично настройва яркостта на екрана, така че да отговаря на осветлението около вас. С този режим се изразходва по-малко енергия, разбира се, но ще получите още по-добри резултати, ако изберете възможно най-ниска стройност за яркостта на екрана си, която ви харесва.

2. Намалете времето, за което екрана ще се изключи ако не се ползва телефона

Под менюто за настройки на дисплея на телефона, трябва да има опция 'Screen Timeout', 'Sleep' или нещо подобно. За iPhone, потърсете “Auto-Lock” в менюто “General Settings” (Общи настройки). Тази настройка контролира времето, за което екрана ще се изключи ако не се ползва телефона. Всяка секунда тук е важна, така че задайте възможно най-краткото налично време.

3. Изключете Bluetooth

Без значение колко много обичате да използвате Bluetooth слушалки, безжични високоговорители или фитнес тракери, изключете тази връзка, защото постоянното търсене на сигнали около вас се отразява зле на батерията на телефона ви.

4. Изключете Wi-Fi

Wi-Fi е друг важен виновник за бързото изтощаване на батерията, така че не го дръжте постоянно включен, а само когато използвате вашата домашна или офис Wi-Fi мрежа.  

5.  Изключете GPS и услугите за местоположение

Друга заплаха за батерията са приложенията, които използват GPS, Wi-Fi и мобилни данни за установяване на местоположението ви. Като потребител можете да отмените този достъп или да зададете нива (в Android), за да определите колко батерия да използват тези приложения. В Settings > Location можете да изберете „High accuracy“ или „Battery saving“.

 

Внимавайте с разрешенията за достъп, които давате на всяко приложение. Разрешаването на приложенията да се интегрират с местоположението ви, камерата или SD картата може да е удобно, но много често не е необходимо. Предоставянето на прекалено много разрешения за приложение, което никога не използвате, ще изтощи батерията ви преждевременно.

6. Не оставяйте приложенията да работят във фонов режим

Мултитаскингът е мощна функция за смартфони, защото се е изпълняват повече от едно приложение наведнъж. Но това удобство е за сметка на батерията, защото всяко приложение, което пускате, използва дял от циклите на процесора на телефона ви. Със затварянето на приложенията, които всъщност не използвате, можете драстично да намалите работното натоварване на процесора и да намалите консумацията на енергия.

7. Забранете вибрациите на телефона ( ако не я ползвате )

Вибрациите използват много повече енергия, отколкото самия тон на звънене. Ако не искате да бъдете обезпокоени по време на важна среща, помислете дали да не изключите всички известия. Този подход ще се отрази по-добре на живота на батерията.

8. Активирайте режимите за пестене на енергия

Всеки производител предлага различни режими за пестене на батерията. Активирането на режима ще доведе до управляване на различните функции на телефона, за да сведе до минимум използването на енергия. Обикновено този режим се включва автоматично, когато нивото на батерията падне до 20%, но можете да го настроите да се включва при 30% батерия.

 

Вижте смартфоните с най-издръжливи батерии на българския пазар