Днес хората са по-подозрителни от всякога, но може ли да се виним за това. Почти всеки ден чуваме, че някой е станал жертва на измама, в интернет пък сме заобиколени от фалшиви новини и фалшиви снимки.

 

Разбира се, проявяването на здрав разум помага, но фалшивите снимки по-трудно се откриват. Трудно е да кажем на мозъка си, че нещо, което виждаме с очите си, всъщност не е реално. От Digital Trends, обаче, знаят няколко начина, по които може да се разбере  дали дадена снимка е била обработена с Photoshop.

1. Започнете със стряскащите белези

Да, понякога реалността е стряскаща, но лъжата – винаги е, дори и ако ни казва това, което искаме да чуем. Оптимизирането на снимките с Photoshop е само по себе си изкуство, което прави обектите да изглеждат нереално. Понякога по-видимо нереални от друг път, за това ако сте по-обучени да откривате тези лъжливи белези няма да имате проблем с фалшивите внушения идващи от фалшивите снимки.

2. Спрете се и помислете

Не забравяйте, че мозъците ни имат проблем с концепцията, че това, което виждаме, може да не е реално, особено ако гледаме снимка, а не нарисувана картина. Първата стъпка да се справим с това е да се вгледаме по-продължително в изображението, дори когато нищо дразнещо не изпъква веднага. Следващата стъпка е да сме с критичен поглед и нищо да не приемаме за истина от първия път.

3. Потърсете лоши ръбове

Изрязването на ръбовете на даден обект е трудна работа. Увеличете мащаба на въпросната снимка и погледнете краищата на обектите. Прекалено острите ръбове или назъбените ръбове са знак, че снимката е била допълнително обработвана.

4. Намерете несъответстваща светлина

Едно от най-трудните неща за фалшифициране, когато се обединяват две отделни изображения е напасването на светлината. Потърсете къде падат сенките и се опитайте да забележите несъответствия. Например, ако една снимка на двама души има сенки, падащи от лявата страна на носа на единия човек, а от дясната страна на другия човек, вероятно някой от тези двамата не е бил на оригиналната снимка. Слънцето не е непредсказуемо, нали? За снимките на закрито този трик може да бъде по-трудно приложим, но въпреки това потърсете нещо, което може да ви подскаже, че снимката е преработвана. Най-ярките части от изображението са винаги тези, които са най-близо до източника на светлина. Ако има такъв на снимката, а обектите най-близо до него не са достатъчно осветени, какво говори това?

5. Не вярвайте на снимки с лошо качество

Изображенията с ниска резолюция може да скрият признаците на фалшивите снимки, но пък е странно да попаднете на снимка с лошо качество, в наши дни. С широкото разпространение на високоскоростен интернет, днес никой вече не качва снимки с такава ниска резолюция.


6. Не вярвайте на сензации

Попаднали сте на супер снимка, която ви е докарала до лудост от ярост и сте нетърпеливи да натиснете бутона за споделяне? Поемете дълбоко въздух, преди да го направите. Целта на създателите на тази снимка е била точно тази, да я превърнат във вирусна, но споделяйки я вие ставате част от лъжата. Проучванията показват, че има по-голяма вероятност да споделяме съдържание, което ни прави ядосани или тъжни. Така, че преди да споделите една снимка, огледайте я по-обстойно.

7. Направете проучване в интернет

Създателите на фалшиви снимки често използват готови изображения, а не уникални, заснети от самите тях. Те откриват снимка в интернет, правят ѝ промени и я споделят. Този факт може да ви помогне да установите фалшификацията. Трябва само да извършите търсене в Google Image с това изображение.

 

Кликнете с десния бутон на мишката върху съответната снимка и изберете опцията "copy link" от менюто. Отидете в Google, кликнете върху "Images", за да отворите търсенето на изображения, след което кликнете върху иконата на камерата в полето за търсене. Поставете URL адреса на изображението, който копирахте. След това кликнете върху “Search by image”.

 

В резултатите от търсенето кликнете върху  “Visually similar images”. Сега, потърсете подобни изображения, които не съвпадат с тази снимка.

8. Вижте метаданните

Цифровите камери вграждат "невидими" данни във файла с изображения. Въпреки че не можете да видите информацията в изображението, достъпът до нея е лесен, като използвате фоторедактор или дори безплатен онлайн софтуер.

 

Копирайте URL адреса на изображението, поставете го в metapicz.com и натиснете “go”. Ще бъдете пренасочени към екран, съдържащ всички вградени метаданни в този файл.

 

Създателите на фалшивите снимки често трият тези данни.

 

 

Метаданни на оригинална снимка

 

 

Метаданни на фалшива снимка

EXIF данните не винаги, обаче, са сигурен знак, че изображението е или не е манипулирано. Ако разгледате EXIF данните на оригиналната снимка, под „Софтуер“ ще видите че е изброен Adobe Photoshop Lightroom. Повечето професионални фотографи снимат RAW файлове, които трябва да бъдат обработени с фоторедактор като Lightroom, преди да бъдат споделени. Така че наличието на Photoshop  в метаданните, може да означава нещо напълно безобидно – или изображението просто е преоразмерено, или са направени някои основни корекции на експозицията и цветовете.

 

Вижте 10 полезни приложения за редактиране на снимки, които може би не знаете