Вашата кола се нуждае от постоянна поддръжка и ремонт, за да се чувствате сигурни когато сядате зад волана. Така стоят нещата и с вашия компютър и устройства – ако не искате проблеми и вашите устройства да ви служат дълго и вярно ще трябва да ги поддържате редовно.

 

От Life Hacker ще ни покажат 8 начина да подобрим работата на старите си джаджи.

1. Деинсталирайте всички ненужни приложения, инструменти, плъгини и данни

С течение на времето, компютъра и устройствата ви може да се запълнят със софтуер и файлове, от които повече не се нуждаете. Трудно обаче може да се прецени от кои точно приложения, инструменти, плъгини и данни можем да се отървем, най-лесния начин е като започнете на чисто тоест направите „чиста“ инсталация на системата. Само не забравяйте да направите резервно копие на данните си, преди да започнете и след това веднага да актуализирате с необходимите корекции за защита и актуализации за вашата система.

2. Възстановяване на фабрични настройки и след това актуализиране

Почти всяко устройство има опция „factory setting“, от която може да се възползвате в случаите когато искате вашето устройство да заработи като ново.

3. Деинсталирайте, блокирайте и изтрийте ненужния пълнеж

Един от най-бързите начини за ускоряване на почти всяко устройство е като се отървете от предварително инсталирания софтуер. Този процес е най-лесен за Windows компютри, но и за MacOS, като приложението AppCleaner е много полезно за тази цел. За  iOS и Android устройства, опитайте Debloater.

4. Направете овърклокинг ако е възможно

Овърклокингът не може да се прилага надеждно при някои джаджи. Но ако скоростта и малко по-голяма производителност е това, което желаете, то това е още една възможност.

5. Преминете към по-лека или с отворен код операционна система

Друг чудесен начин да увеличите скоростта на някое старо устройство, е като се отървете от стария софтуер и инсталирате нещо по-ново, по-леко и по-бързо. Това може да означава, инсталиране на Linux на някой стар компютър.

6. Направете ъпдейт на твърдия диск на вашата игрова конзола

Не е тайна, че добавянето на SSD към PlayStation 3 или 4 или всяка друга игрова конзола, ще доведе до огромен тласък в производителността.

7.  Обновете всичко, което може да бъде обновено

Не всичко разбира се може просто така да бъде обновено, но добавяне на повече RAM към компютъра или  нов SSD ще направи чудеса.

8. Актуализирайте редовно софтуера

Актуализациите са досадни, но ако ги правите редовно ще си спестите много неприятности.

 

Вижте 5 полезни трика, които ще направят компютъра ви по-бърз