Без значение дали се качвате на самолет веднъж годишно или веднъж седмично, вероятно има неща, които не знаете за летенето. От странни изисквания за безопасност до това, което се случва, ако някой умре в самолета, има много скрити аспекти на живота сред облаците.

 

От This Is Insider споделят някои малко известни факта за пътуването със самолет, за които може би не сте се замисляли.

 

1. Аварийната кислородна маска осигурява кислород за около 15 минути

Не трябва обаче да се притеснявате, защото пилотът бързо може да снижи самолета до надморска височина, при която нямате нужда от максата. Важното е само да знаете, че трябва да сложите маската възможно най-скоро след инцидента, тъй като само след 30 секунди налягането може да падне до опасни нива.

 

2. Технически е невъзможно някой да умре по време на полет

Въпреки, че екипажа е обучен да прилага първа помощ, при повечето полети няма човек на борда, който да е квалифициран да декларира време на смъртта. Това означава, че технически няма такова нещо като смърт по време на полета, в юридически смисъл, тъй като хората ще бъдат обявени за мъртви след кацането.

 

Ако някой умре по време на полет, повечето самолети нямат специално място, където да съхраняват тялото до кацането. Така, че то остава на мястото си.

 

3. Вратите на тоалетните в самолетите могат да се отключват отвън

Тоалетните в самолетите ви дават само илюзия за неприкосновеност на личния живот. Всъщност можете да отключите вратите им отвън чрез външен заключващ механизъм, който обикновено е скрит под знака "не пуши" на вратата. Макар да изглежда странно, тоалетните се отключват отвън поради причини, свързани с безопасността.

 

4. По принцип не е разумно да пиете вода в самолета

Помислете нимателно преди да си поръчате вода, чай или кафе в самолета. Според тестовете, проведени от Агенцията за опазване на околната среда за периода 2004 - 2012 година, питейната вода в самолетите е потенциално опасна, заради съдържащите се в нея вредни бактерии.

 

5. В самолета, пилотът има неогранчена власт

Докато вратите на самолета са затворени, пилотът има неогранчена власт. Той може да пише глоби, да откаже достъп на пътник и т.н.

 

6. Вашата бордна карта съдържа много скрита информация

На пръв поглед, информацията на бордовата ви карта изгледа доста неясна, но в действителност крие много интересни данни. Първите две букви преди номера на полета се отнасят до авиокомпанията. Числата от номера на полета ви всъщност са улика за това в каква посока ще летите – нечетните полети летят на юг, а четните на запад.

 

А шестцифрения сегмент е вашият референтен номер. Този малък код всъщност може да се използва онлайн, за да търсите всичко от вашата дестинация до вашата възраст и информация за кредитна карта.

 

7. Масичката на седалката ви, вероятно е най-мръсното място в самолета

Те се почистват обикновено само веднъж на ден, за това стюардесите препоръчват да носите влажни кърпички с вас, за да почистите пространството около себе си.

 

8. Някои програми за пилоти са изключително трудни

Повечето хора не осъзнават колко е трудно да станеш пилот. През 2016 година само 1% от 150 000 кандидати за програмата Delta са били приети. За сравнение, през 2016 г. в Харвардския университет са били приети 5,2% от кандидатите.

 

Вижте как да намираме евтини самолетни билети от смартфона