Когато се срещнем с непознати хора, ние почти мигновено си изграждаме представа за тях. Във философията и психологията това е процес, който се нарича „thin-slicing“ (буквално от английски език – „възприемане на тънки резени“).

 

С него се обозначава умствената способност на човека да открива закономерности в събитията, които са базирани само на кратки периоди („тънки резени“) на опознаване на обекта или явлението.

 

На тази база учените са създали своята теория за първото впечатление, което някой човек оставя у нас. Оказва се, че има много неща, които не знаем за този процес. Анализаторите от Business Insider ни предлагат осем любопитни факта за първото впечатление.

 

1. Хората могат да преценят дали някой човек е надежден или не в рамките на една десета част от секундата.

 

2. Според проучване на холандски учени, хората веднага поглеждат към дрехите на непознатия, за да преценят статуса му в обществото. Тези, които са облечени в дрехи на реномирани марки се възприемат като хора с по-висок статус.

 

3. Хората могат да разберат сексуалната ориентация на човека в рамките на една двадесета от секундата – минималният размер време, необходимо за съзнателно разпознаване на едно лице.

 

4. Хората гледащи събеседника си в очите са умни и находчиви, смятат болшинството от нас. Проучване проведено през 2007 година от Loyola Marymount University доказва това твърдение.

 

5. Британско проучване е установило, че жените с видими татуировки се възприемат от останалите като по-малко привлекателни, като алкохолички и по-хаотични личности, без цел в живота.

 

6. Според проучване на University of Pennsylvania, плешивите или бръснати мъже се възприемат като силно властни и доминиращи над останалите.

 

7. Мъжете облечени в костюми се възприемат от останалите като успешни личности.

 

8. Хората наблюдават не само външния вид на останалите, но и начина по който те се движат. Нужни са само няколко крачки, за да се прецени един човек. Свободните движения говорят за екстровертност и авантюризъм, докато по-резките движения при походката се разглеждат като невротични.
 

Вижте 9 интересни факти за парите, които сигурно не сте чували