Списъкът със заплахите, които ни дебнат в онлайн пространството никак не е малък – шпионски софтуер, злонамерен софтуер, фишинг, ransomware. Да знаете срещу какво се изправяте е половината от битката, а другата половина за спечелването ѝ са добрите практики, които ще ви гарантират сигурността ви в интернет.

 

От CIO ще ни научат на 8 лесни практики, които ще гарантират сигурността ни в Интернет. Ето кои са те:

1. Активирайте двуфакторна автентикация

Използването на пароли за вход е удобен начин за заключване на акаунтите ни, но той не е съвършен. Използването на двуфакторна автентикация добавя допълнителен слой защита и за това тази възможност не трябва да се пренебрегва.

2. Проследете влизанията в акаунта си

Повечето уеб услуги предлагат възможност за проследяване на всички логвания в нашите акаунти по време, начина на достъп и IP адрес. Отделете си време, за да проследите историята на логванията в акаунта ви и ако забележите нередности веднага сменете паролата си.

3. Проверете списъка на разрешените устройства

Честа практика за много приложения, базирани на онлайн услуги е да създават уникален знак за сигурност след първоначалното удостоверяване за да се премахне нуждата да въвеждането на паролата отново и отново. Списъкът на разрешените устройства обикновено е лесен за достъп и е чудесен начин да се провери дали някой друг има достъп до акаунта ви. Ако смятате, че някой знае паролата ви изтрийте всички разрешени устройства веднага след като смените паролата си.

4. Инсталирайте антивирусен софтуер

Този съвет може би звучи като клише, но е най-лесният начин да се предпазите от злонамерен софтуер. И все пак, имайте предвид, че според някои изследвания не е разумно да се разчита само на антивирусния софтуер за предотвратяване на все по-сложните атаки на които ставаме свидетели днес. Нещата са комплексни и трябва да сте внимателни във всичките си стъпки.

5. Не отлагайте актуализациите на софтуера

Софтуерните актуализации не само ни дават нови функции, но и запълват пропуски в сигурността. Ето защо не е разумно да се пренебрегват известията за налични нови актуализации на софтуера който използваме.

6. Никога не давайте паролите си

Всеки, който ви пита за вашата парола трябва незабавно да го заподозрете, особено ако това се случва в електронната поща, по телефона или приложение за чат. Легитимните администратори имат подходящото ниво на достъп за извършване на нужните действия  и не се налага да ви питат за паролата ви.

7. Не кликайте върху линкове в имейли

Този трик не е нов, но за съжаление все още има хора които се хващат. Ако получите имейл с линк, не кликайте върху него защото навярно ще ви отведе до злонамерен сайт. Сайтът може да изглежда напълно легитимен, но опасностите които крие може да ви причинят големи щети.

8. Постоянно архивирайте

Може би архивирането не ви изглежда като практика, която ви гарантира сигурност в интернет, но това е начин да възстановите информацията в случай че компютъра ви е бил заразен с ransomware.

 

Вижте пет начина, по които могат да ви откраднат паролата