Няма съмнение, че в скоро бъдеще ще срещаме самоуправляващите се автомобили по пътищата – истинският дебат в този момент е коя компания първа ще предложи такъв модел на пазара.

 

От Business Insider са на мнение, че тези 8 компании, могат да популяризират самоуправляващите се автомобили до 5 години.

1. Tesla

Според Елон Мъск, Tesla ще предложи на потребителите самостоятелно шофираща се кола в рамките на следващите две години. Нещо повече, според него ще бъде възможно човек да повика своя автомобил и той сам да дойде при него, дори и от другия край на страната. През месец октомври, Мъск обяви че моделите Model S, Model X и бъдещия Model 3 ще бъдат построени с нов хардуер, който ще им позволи да бъдат напълно безпилотни и компанията работи по усъвършенстване на софтуера.

 

2. Uber

През месец септември тази година, Uber стартира пилотна програма в Питсбърг, която предлага на потребителите резервация на самоуправляващ се автомобил. Но все още колите имат шофьори за безопасност, както и инженер във всеки автомобил, защото те се развалят често. Освен това Uber и Volvo обединиха усилията за създаването на самоуправляващ се автомобил. Начинанието е на стойност 300 милиона долара. Част от средствата ще се използват за проучвания и развитие на хардуер, регистриращ препятствия по пътя и натоварен трафик.

 

През това лято Uber купи новосъздадената американска компания Otto, специализирана в разработката на системи за автономно управление. Otto разполага се самоуправляващ се камион, който вече е тестван по пътищата на САЩ.

 

3. Google

Разбира се, Google също са сред претендентите за титлата. Компанията никога не е давала официално краен срок, но се предполага че технологията им ще е готова до 2020 година. Google вече си партнира с компании от автомобилната индустрия за изграждането на малък брой прототипи на самоуправляващи се автомобили. Прототипите на компанията вече са изминали 680 хил. км, като по време на тестовете е имало 272 случая, в които шофьорите е трябвало да поемат контрол заради проблеми с автоматичното управление.

 

4. Toyota

Автомобилният производител сериозно се е заел да разработи свой модел безпилотен автомобил до 2020 година. През ноември миналата година, Toyota инвестира $ 1 милиард в изкуствен интелект и роботика, за да направи тази своя цел реалност.

 

5. BMW

През следващата година в Мюнхен, BMW ще тества 40 от своите безпилотни коли. Освен това от BMW се ангажираха да пуснат на пазара изцяло електрически автомобил с автономни възможности до края на 2021 г., като част от проекта iNext. До 2025 година автомобилите от проекта iNext ще бъдат напълно автономни.

 

6. Volvo

Volvo се стреми да направи своите Deathproof автомобили до 2020 година. Компанията обяви, че стремежът ѝ е към 2020 година броят на смъртните случаи при пътни произшествия да бъде намален до нула. Освен това Volvo обяви, че ще стартира своята „най-амбициозна тестова програма за автономни автомобили“, която трябва да започне по пътищата на Великобритания през следващата година. „Самоуправляващите се коли ще облекчат задръстванията и ще сведат броя на пътните инциденти“, категорични са от Volvo.

 

7. Nissan

От Nissan също се ангажираха да предложат на потребителите самоуправляващ се автомобил до 2020 година. На своя уеб, сайт от компанията написаха, че са „постигнали технологичния напредък, необходим, за да превърнат тази фантастична идея в реалност“.

8. Ford

Ford също се стреми да има готов свой напълно автономен автомобил до четири години.   Компанията вече тества своите самоуправляващи се автомобили в снежни условия. Освен това Ford и китайската компания Baidu наскоро инвестираха $ 150 милиона в VELODYNE, производителя на системата Lidar, която позволява на безпилотните коли да „виждат“ света около тях.

 

 

Вижте как самоуправляващите се автомобили ще променят пазара на автомобили