В интервю през 1999 година, професор Милтън Фридман, американски икономист, получил Нобелова награда за икономически науки от 1976 година каза: „Мисля, че интернет ще бъде една от основните сили за намаляване ролята на правителствата. Едно нещо, което липсва, но скоро ще бъде разработено  е надеждно електронно разплащане.“

 

През 2008 година, Сатоши Накамото за първи път споменава термина биткойн в своя статия. През 2009 година се ражда Биткойн мрежата с пускането на първия клиент на биткойн с отворен код и издаването на първите биткойни. Малко след това е създадена биткойн борсата Mt. Gox.

 

През 2011 година, въз основа на отворения код на биткойн, започнаха да се появяват и други криптовалути. Към януари 2016 г. на биткойн се падат около 90% от оборота в сегмента на виртуалните валути, изчисляван на $ 7 милиарда.  През 2017 година стойността на един биткойн достигна 4000 долара.

 

Това се дължи в голяма степен на факта, че все повече хора се обучават да работят с биткойн. Удобството при плащанията, които стават за секунди, с минимални такси за транзакция означава много за бизнеса.

 

Използването на криптовалута се увеличава, тъй като има много предимства – сигурност, скорост, минимални такси за транзакции, лесни за съхранение и управление и уместност в цифровата ера. Очевидно е, че няма да чакаме много дълго, преди биткойн да стане глобално средство за разплащания.

 

Но и днес може да се разплащате с биткойн. От Business Insider са събрали 8 изненадващи места, където можете да платите с биткойн. Ето кои са те:

1. Expedia.com

От средата на 2014 година потребителите могат да правят хотелски резервации с помощта на опцията за плащане с биткойн. Понастоящем Expedia приема тази валута само за хотелски резервации, но се очаква тези възможности да се разширят и да включват резервации на полети и други дейности.

2. Microsoft

Потребителите на Microsoft могат да плащат с биткойн за игри, филми и приложения в магазините за Windows и Xbox, както и онлайн магазините на Microsoft.

3. Virgin Galactic

От 2013 година насам, Virgin Galactic, компанията за космически полети, собственост на предприемача Ричард Брансън, както и компаниите Virgin Mobile и Virgin Airline, приемат покупки с биткойн. Можете дори да платите за космически пътувания с биткойн.

4. Overstock.com

Overstock.com е първият онлайн търговец на дребно, който приема биткойн, това е възможно от януари 2014 година насам. Компанията позволява на клиентите си да плащат с биткойн за всичките си покупки – от телевизори и лаптопи до възглавници.

5. Newegg.com

Newegg е онлайн търговец на електроника, който приема биткойн като начин на плащане.

6. eGifter

eGifter е популярно мобилно приложение за гифт карти, което позволява на потребителите да купуват подаръчните ваучери за различни места, като Amazon, Sephora, Home Depot и Kohls. Може да платите за тях с биткойн.

7. Zynga

За онлайн геймърите, Zynga си партнира с BitPay за плащанията с биткойн. Играчите могат да използват криптовалута за покупки вътре в приложението.

8. Subway

Subway франчайза в Буенос Айрес наскоро прие биткойн като възможност за плащания в ресторантите за продуктите „Eat Fresh“.

 

Вижте какво е Blockchain и как работи