Технологиите се развиват изключително бързо в наши дни, но това не означава, че не можем да се възползваме от тях. Колкото и нова да е една технология, можем да намерим много информация за нея, за да сме информирани и за да сме наясно с новите технологиите, които най-вероятно ще ползваме в близко бъдеще.

 

Макар днес да се съсредоточаваме върху изкуствения интелект, виртуалната реалност и добавената реалност, в технологичното общество има много други новаторски технологични нововъведения.

 

Според The Next Web, това са 8 бързо разрастващи се технологии, за които трябва да се подготвим от сега.

1. Блокчейн

Може би свързвате блокчейн с криптовалутите, но технологията има потенциално въздействие в много други области. Интернет е проектиран в основата си да бъде децентрализирана система, но интернет гиганти и много правителства изкривиха първоначалното намерение. Блокчейнът има потенциал да върне първоначално замисления образ на интернет и да въведе нова ера на разпределени приложения със сигурност и устойчивост в основата си.

2. Персонализирано лекарство

Пробивите в картографирането и разбирането на човешкия геном позволяват персонализирането на медицината и протоколите за лечение, съобразени с уникалната ни генетична индивидуалност. Вместо здравословни препоръки в бъдеще лекарите ще назначават лечение, което е напълно съобразено с уникалните нюанси и био-индивидуалност на пациента.

3. 3D принтиране

Въпреки че всички знаят за триизмерния печат, малцина осъзнават до каква степен скоро ще се променят много области от живота ни. Така например ще се променят производството и електронната търговия. Скоро няма да поръчваме артикули така, както го правим сега. За много неща като дрехи, мебели, или строителни материали ще избираме шаблон онлайн и ще го отпечатваме.

4. 5G мрежа

Очаква се 5G да бъде активен през 2019 година и да увеличи честотната лента 10 пъти. Това ще революционизира интернет и начина, по който го използваме. След като скоростта е по-бърза, ще имаме повече приложения и хардуер, свързани с интернет. 

5. Токенизация

Токенизацията е като блокчейн, без посредници. Тя определено е част от технологията, която е в основата на финансовите технологии, но вероятно тя ще окаже влияние и върху други индустрии. С токенизацията данните ни вече няма да се съхраняват на уязвими сървъри, а ще се използват псевдо-данни, които ще са безполезни за хакерите.

6. Квантово изчисление

IBM, Google и множество стартъпи са в състезание за създаване на квантови компютри, които ще бъдат следващото поколение суперкомпютри. Неотдавна учените успяха да създадат най-голямата и най-сложна квантова изчислителна мрежа досега. Тя има 20 различни заплетени кюбити или квантови битове, които общуват помежду си. С този опит учените потвърдиха, че заплетените кюбити функционират като мрежа.

7. Споделен транспорт

Uber и Lyft промениха начина, по който се придвижваме със своите удобни, бързи и евтини услуги за споделяне. Но за кратки разстояния (например от спирката до офиса) тези услуги не са най-доброто решение. Ето защо през последната година се появиха множество стартъпи, които имат за цел да решат този проблем. Всикчи те предлагат вместо автомобили електрически скутери и електрически колелета. Някои от тези компании са Scoot, Bird, Limebike и Jump Bikes.

8. Видео стрийминг в социалните медии

Компаниите могат незабавно да достигнат до милиони хора, използвайки видео стрийминга в социалните медии, а и цената е в пъти по-евтина от пускането на рекламен клип по телевизора. Освен това за разлика от телевизионната реклама, тази в социлните медии реално достига до хората, защото те стоят пред компютъра, а телевизора може да е пуснат, а вие да сте в кухнята и да похапвате.

 

Вижте 5 технологии, които ще променят света през следващите 15 години