Филтрите на Google Play засичат над 99% от зловредните приложения, но дори и тази стойност не е достатъчна да ни гарантира максимална сигурност. Сходна е и ситуацията със съдържанието в App Store. Ново изследване на специалисти на Positive Technologies очертава една доста тревожна тенденция. Данните в него разкриват, че преобладаващата част от софтуера, който изтегляме на смартфоните с двете най-популярни мобилни платформи ни излага на риск, съобщава BusinessInsider.

 

Специалистите откриват, че 76% от приложенията изтеглени през 2018г. имат система за съхранение на данни, която не е безопасна. Това означава, че може да предостави на хакери достъп до потребителски имена, пароли, финансова информация, лични данни и др. Въпросните опасности са напълно реални, но все пак повечето от тях са класифицирани като "среден риск". Проучването на Positive Technologies засяга мобилните приложения в най-популярните категории на Google Play и App Store.

 

 

Експертите твърдят, че 38% от приложенията за Android и 22% от тествания софтуер за iOS крие "опасни рискове" за сигурността на потребителите. По този начин хакерите биха могли дота лесно да откраднат поверителна информация от засегнатите устройства. Още по-неприятното е, че независимо от категорията на дадено приложение в 89% от случаите не е необходим физически достъп до смартфона. Повечето атаки на киберпрестъпниците се извършват от разстояние и включват инсталирането на зловреден софтуер.

 

Още от Digital: Защо онлайн магазините за мобилни приложения не са толкова сигурни