За 50-годишната си история, NASA не само разшири изследваното от нея космическо пространство, но също така предостави на обществеността някои от космическите си технологии, от които може да се възползваме всеки ден.

 

Въпреки че повечето хора никога няма да стъпят на Луната, те почти всеки днес влизат в контакт с технологиите, които са изобретени и използвани в мисиите на космическата агенция.

 

Благодарение на Business Insider можем да разберем кои са тези 7 иновации на NASA, които ползваме всеки ден.

1. Камери записващи 1000 кадъра в секунда

Инженерите на NASA се нуждаят от високотехнологични и изключително устойчиви камери, които да записват всичко каквото се случва по време на тестовете на новите ѝ спирачни системи. За тези цели, агенцията има разработени камери, които могат да записват 1000 кадъра в секунда и веднага да съхраняват данните. Тази технология се използва и в камерите, които се използват при краш-тестове на превозни средства.

2. Лазерни изображения от космоса показващи какво има под повърхността на земята

NASA използва лазерна технология, известна като LIDAR, по време на мисиите си в космоса. Чрез LIDAR се измерват разстояния с помощта на лазерната светлина, които могат да се използват за разработване на карти с висока резолюция, както и за много други неща. От NASA са предоставили технологията си на археолози, както и за създаване на самоуправляващи се автомобили.

3. Иновативни винтове

Оказва се че между космическите кораби и стиковете за голф има нещо общо и това са иновативните винтове, известни като "Spiralock". Те са изобретени от Holmes Tool Company за нуждите на NASA от винтове, които могат да устоят на тежките условия при излитането на корабите им.

4. Хирургически инструменти

Неврохирурзите използват биполярни пинсети, разработени от NASA,  които гарантират безопасността и ефективността при операциите на пациентите.

5. Защита при земетресения

NASA разполага с иновативна технология, която агенцията използвала за предотвратяване на вибрациите в ракетата Ares 1. Днес тази технология се използва и за стабилизирането на сгради и мостове по време на земетресения. Следващата стъпка е технологията да се приложи и върху сгради.

6. Тор

Съвместно с Florikan, от NASA са разработили тор, който не се разтваря твърде бързо и по този начин гарантира, че растенията получават нужното количество хранителни вещества.

7. Селфитата

Всеки път когато правим снимки със смартфона си, ние реално използваме изобретение на NASA. Сензорът адаптиран от допълващи се металоксиди полупроводници е разработен през 1990г. от инженера на  NASA, Ерик Фосум. Въпреки, че полупроводниците са били използвани в компютрите в продължение на години от NASA казват, че Фосум е първият човек, който успешно ги адаптира за правене на снимки.

 

Вижте какво се случва с тялото ни, ако не е защитено в Космоса