Според данни на Gartner, през 2017 година технологичните компании ще похарчат $ 3,5 трилиона, като очакванията са компаниите да си възвърнат многократно тези вложения. Очаква се фирмите да увеличат разходите си за софтуер и услуги, като всички те се надпреварват да купуват технологии чрез модела на изчислителните облаци, където технологиите се хостват в центъра за данни на производителя и се доставят като услуга през интернет.

 

Gartner и други компании, които проучват пазара, прогнозират че тези 7 технологични тенденции ще са печеливши през 2017 година.

1. Изкуствен интелект и машинно обучение

През 2016 година всички заговориха за изкуствен интелект и машинно обучение. Машинното обучение вече се използва от Siri, Cortana и от софтуера за филтриране на спама в електронната ни поща, от търсачките, от софтуера за разпознаване на лица и реч и така нататък.

2. Виртуални асистенти

Siri, Cortana и Google Now не са нови услуги, но те все по-често се интегрират в различни други услуги. Например, Apple най-накрая отвори Siri за трета страна разработчици, така че сега Siri ще участва във все повече услуги. А Cortana може да се използва с куп Microsoft Office приложения.

3. Интелигентни неща

Предметите, които ползваме постоянно в ежедневието си – от коли до четката за зъби – ще получат чипове или сензори, както и специални приложения, за да се присъединят към интернет на нещата. През 2017 година все по-често ще гледаме как  устройствата общуват помежду си. Gartner прогнозира, че шест милиарда свързани "неща" ще бъдат активно използвани до 2018 г, при това ще бъдат подкрепяни от AI платформи.

4. Виртуална реалност и добавена реалност

През 2015 година се вдигна много шум около AR / VR технологиите, през 2016 година еуфорията продължи, но нищо повече не се случи. Все още трудно може да откриете някой който носи такава джаджа на главата си. През 2017 година нещата ще се променят, тъй като Microsoft ще пусне HoloLens, а Facebook – Oculus Rift.

IDC прогнозира, че приходите от джаджи за добавена и виртуалната реалност в целия свят ще нараснат от $ 5,2 милиарда през 2016 година до над $ 162 милиарда през 2020 година.

5. Цифрови близнаци

Какво получавате, когато комбинирате изкуствен интелект, интернет на нещата и виртуална и добавена реалност? Цифров близнак. Това е компютризирана реплика на нещо от реалния свят, генерирана от сензорни данни. През следващата година все по-често ще започнем да чуваме този термин.

6. Технологията Blockchain

Помните ли Bitcoin феномена от 2015 година? Оказва се, че самите монети са далеч по-малко ценни от основната технология, наречена Blockchain, която ги е създала. Blockchain технологията стои в основата на крипто валутите. Това е метод, чрез който поредица от данни се съхранява в дигитален публичен счетоводен регистър. Специфичното е, че данните съществуват едновременно на множество независими един от друг компютри, вместо да се съхраняват централно. Това прави регистъра прозрачен, ъпдейта – бърз и независим, а фалшифицирането на данните – практически невъзможно.

7. Чат ботове

В момента ставаме свидетели на чатбот мания, Gartner обаче счита, че това е само началото. Не само ще можем да разговаряме с устройствата си и те ще изпълняват различни задачи за нас, но един ден всички наши интелигентни вещи ще имат някаква форма на разговорен интерфейс. Ние вече виждаме признаци на това, Oracle изграждат чат ботове за своите приложения.

 

Вижте каква е разликата между софтуер с изкуствен интелект и чат бот с изкуствен интелект