Най-лошото наказание за онлайн геймърите е бърза интернет връзка с лош рутер. В крайна сметка, високата скорост на вашия интернет ще е без значение, ако рутерът ви не може да се справи с нея, така един лош рутер може да съсипе всяко онлайн гейминг изживяване.

 

С други думи, ако плащате голяма сума за супер бърза интернет връзка на вашия интернет доставчик, но все пак получавате значително количество забавяне или загуба на пакети, тогава виновникът може да е вашият рутер. В тази статия от Make Use Of разглеждат някои функции, съвети и настройки, които могат да ви помогнат.

 

Гейминг рутерите са рутери, специално разработени за оптимизиране на мрежовите настройки за възможно най-добро гейминг изживяване. Или поне това е, което маркетолозите искат да мислите. Те искат да ви убедят, че гейминг рутерите предлагат нещо, което нормалните рутери не правят, с надеждата, че ще сте склонни да платите повече пари за по-качествен интернет.


Истината обаче е, че повечето съвременни модели рутери, дори евтините, поддържат функциите, необходими за гладка гейминг сесия. Това не означава, че трябва да се задоволявате с евтин рутер, разбира се. Тези модели може да имат точните спецификации на хартия, но вероятно няма да бъдат надеждни при ежедневната употреба и вероятно няма да издържат повече от година.

 

Не означава и, че не трябва да си купувате гейминг рутер, а само да имате наум че само защото е с етикет “for gaming”, не го прави по-добър от всички останали. Ако успеете да намерите рутер от уважавана марка, без да е за гейминг, но с правилните спецификации, той трябва да е повече от достатъчен.

 

Използването на следните функции и съвети ще сведе до минимум проблемите с мрежата и ще увеличи максимално ефективността на мрежата.

1. Quality of Service (QoS)

Quality of Service е функция на рутера, която дава приоритет на определени пакети данни за определени свързани устройства. Тя е полезна, когато множество потребители са в една и съща мрежа и всички извършват дейности, изискващи интернет.

 

Когато мрежата е претоварена, вашите пакети данни могат да спрат и да доведат до забавяне. С активирането на QoS можете да дадете приоритет на данните за гейминг над останалите дейности в мрежата.

2. Гигабитови Ethernet портове

Когато играете, винаги трябва да предпочитате Ethernet пред Wi-Fi. Докато играта на Wi-Fi със сигурност е възможна, вие жертвате скоростта и латентността за удобството да бъдете без кабели.

 

За да си гарантирате максимална производителност, трябва да използвате рутер с Gigabit Ethernet портове. Те могат да обработват скорости до 1 000 Mbit/s (или 25 MB/s), при условие че вашата връзка може да осигури тези скорости. Gigabit Wi-Fi също съществува, но поради смущения и други пречки за Wi-Fi, може да бъде много по-трудно да се достигне теоретичната максимална скорост.

3. Безжична AC и двулентова поддръжка

Ако Ethernet не е опция, трябва да имате поне безжичен AC рутер. Безжичният AC стандарт въведе 5GHz честотна лента, която е по-бърза и по-надеждна от по-старата 2.4GHz честотна лента.

 

Двулентовите Wi-Fi рутери поддържат 2,4 GHz и 5 GHz. Използвайте честотната лента 5 GHz при игри. Ако живеете в малък апартамент не е нужно да се притеснявате за обхвата. В голяма къща обаче опитайте да пренаредите нещата така, че рутерът да е най-много в съседната стая, на тази в която играете.

4. MU-MIMO

MU-MIMO (Multi-User, Multiple Input, Multiple Output) е друга важна характеристика, която трябва да имате предвид ако вашата мрежа обслужва много различни устройства.

Без MU-MIMO рутерът трябва да обслужва всяко устройство едно по едно и това може да намали общата скорост на връзката. С MU-MIMO рутерът може да настрои множество "мини-мрежи" и да обслужва едновременно всяко устройство. 

5. Безжични канали

Една от основните причини поради която да избягвате Wi-Fi за игри е, че при Wi-Fi сигналите се наблюдава интерференция. Когато сигналът се сблъска със смущения, той може да не успее да достигне целта си и данните трябва да се препратят. При достатъчно смущения, латентността и загубата на пакети ще се увеличат.

 

Интерференцията може да възникне както при 2.4GHz, така и при 5GHz, но по-често при използване на 2.4GHz. Независимо коя лента използвате, трябва абсолютно да анализирате Wi-Fi мрежата си, да откриете кой канал е най-малко използван и ръчно да настроите рутера си да използва този канал. Това трябва да помогне при претоварване и интерференция.

6. CPU и RAM

CPU и RAM са първите спецификации, с които се съобразяваме при избора си на нов компютър и мобилни устройства, но не и за рутери. А не трябва! Разбира се, рутерите не трябва да пускат приложения с голям интензитет като Photoshop, но всяка секунда трябва да обработват тонове мрежови данни.


Ако процесорът на вашия рутер е слаб, той може да не е в състояние да се справи с тежкото търсене в мрежата. Игрите изпращат и получават много данни всяка секунда и след като добавите стрийминг на видео потоци, изтегляне на файлове, видеочат и т.н. от няколко свързани устройства, ако рутера ви е по-слаб може да не се справи с натоварването.

 

Ако компютърът и смартфонът ви са единствените устройства в мрежата, може да нямате нужда от скъп рутер. Но ако имате таблети, лаптопи, други смартфони, смарт телевизори и различни други устройства за Интернет на Нещата, тогава бърз CPU трябва да бъде приоритет за вас.

7. Планирано рестартиране

Ако нещо не е наред с едно устройство, първата стъпка за отстраняване на неизправностите винаги е една и съща: изключвате го и след това го включвате отново. Това важи особено за по-старите рутери, които внезапно могат „да замръзнат“ по неизвестни причини.

 

Поради тази причина може да се справите по-добре, като автоматизирате графика за рестартиране на рутера си. Можете да направите това, като замените фърмуера на рутера с DD-WRT. Ако това не е опция, винаги можете да си купите програмируем таймер.

 

Вижте 7 важни настройки на Wi-Fi рутера, които е добре да се ползват