Android TV има потенциал да завладее света през следващите няколко години. Докато устройства като Roku и Apple TV са невероятно полезни и предлагат много фантастични функции, те все още са недостатъчно полезни за повечето хора. Android TV ще промени всичко това, като направи за интелигентните телевизори това, което мобилната версия на Android направи за смартфоните.

 

От Make Use Of споделят  7 невероятни трика за Android TV.

1. Може да използвате Sideload приложения

Едно от най-хубавите неща за Android е възможността да инсталирате приложения извън официалния магазин, Google Play Store. Това се нарича „sideloading“ и важи и за Android TV. Може да вземете всеки APK файлове и да го пуснете да работи за секунди. Това означава, че имате достъп до гео-блокирано съдържание и други приложения, които Google не допуска в Play Store.

 

За да направите това, първо трябва да инсталирате файлов мениджър. Android TV не предлага стандартно. Един от най-добрите е TVExplorer, файлов мениджър, предназначен изключително за телевизори, а не за телефони и таблети. Можете да го вземете от Play Store. Трябва ви също така Sideload Launcher или TV App Repo. Тези две приложения ви позволяват да стартирате Sideload приложенията, без да влизате в менюто Settings.

2. Може да стартирате Android приложенията в Play Store

Ако тепърва започвате с Android TV и за първи път задействате Google Play Store, може да се разочаровате когато откриете, че нямате достъп до същата гама от приложения за Android, които можете да ползвате на телефона си.

 

Това е така, защото Android TV изисква различен начин за кодиране на приложенията. Ако въпросното приложение не е пригодено за телевизора, Google няма да го покаже в Play Store на телевизора ви.

 

За да заобиколите това ограничение, навигирайте до Play Store oт вашия компютър и от там инсталирайте Android приложенията, които искате. За да направите процеса още по-лесен, инсталирайте Chrome на телевизора си от компютъра, след което използвайте браузъра, за да навигирате в уеб версията на Play Store.

3. Гласово търсене

Android TV предлага функция за универсално гласово търсене. Тоест можете да натиснете бутона за гласово търсене на дистанционното  управление, когато сте на началния екран, и той ще търси във всички приложения (поддържащи функцията) на устройството ви, както и в Chrome (ако сте го инсталирали).

 

Разбира се, можете да активирате и функцията за търсене от отделни приложения, ако искате да ограничите резултатите си, но универсалното търсене е по-добра опция в повечето случаи.

4. Вашият Android TV е Chromecast

Знаехте ли, че Android TV устройството ви всъщност е и Chromecast. Има вграден Chromecast във вашия приемник. Той работи автоматично. Не е необходимо да активирате нищо на телевизора си. Но много хора не осъзнават, че е там.

 

За да прехвърлите съдържание от Android телефон, прекарайте пръст надолу в лентата за известия и докоснете Cast. За да прехвърляте съдържание от вашия лаптоп, трябва да имате инсталиран Chrome. Кликнете върху трите вертикални точки в горния десен ъгъл, след което изберете „Cast“.

5. Използвайте вашия Xbox или PS4 контролер

Някои Android TV устройства, като Nvidia Shield, се доставят с контролер за игри. Други не. Ако планирате да използвате Android TV, за да играете игри на вашия телевизор, ще ви е необходим контролер.

 

Разбира се, можете да си купите евтини Bluetooth контролери от Amazon, но ако вече притежавате Xbox или PS4, можете да свържете съществуващите си контролери с вашето Android устройство. Те ще работят безупречно.

 

За да сдвоите контролерите си, отворете Settings > Add Accessory на вашия Android TV. Устройството ще сканира Bluetooth устройствата, които са в обхват. Когато намери контролера ви, кликнете върху името му, като използвате дистанционното управление на Android TV.

 

Ако срещнете проблеми, уверете се, че контролерът ви поддържа Bluetooth и че работи с най-новия фърмуер.

6. Може да контролирате Android TV с телефона си

Ако нямате дистанционното или не може да стигнете до него, може да контролирате Android TV директно от телефона си. За целта ще ви трябва официалното приложение за дистанционно управление на Android TV – Android TV Remote. То е налично както за Android, така и за iOS.

7. Може да увеличите вътрешната памет

Някои Android TV кутии са изключително евтини. Разбира се, те не предлагат същите удобства като тези от най-висок клас, но те са повече от подходящи за повечето потребители. Но има проблем. Евтините устройства обикновено нямат достатъчно капацитет за съхранение. За щастие, можете да добавите памет към Android TV устройството си, като използвате функция, наречена Adoptable Storage.

 

Ще ви е необходимо външно USB устройство за съхранение или карта microSD. След това отидете на Settings > Storage and reset и изберете устройството за съхранение. След това кликнете върху „Set up as internal storage“, след което изберете „Format“, за да приключите процеса.

 

Устройството ви ще третира външната памет по същия начин като вътрешната. Само не забравяйте, че не трябва да премахвате USB устройството или microSD картата.

 

Вижте десет неща, които трябва да знаем за Android TV