iCloud Mail може да не е Gmail, но е полезна услуга за електронна поща, с която разполагате ако сте си регистрирали Apple ID. Apple издава безплатни имейл адреси с всеки нов регистриран Apple ID.

 

Ако вече използвате вашия iCloud Mail адрес, уверете се, че сте запознати с функциите му. А ако сте избягвали да го използвате, защото сте убедени, че това е безполезно, тези съвети на Make Use Of могат да променят мнението ви.

1. Достъп до Mail от всякъде с With iCloud.com

Вероятно най-добрият начин да използвате iCloud Mail е през браузъра. Ако влезете в iCloud.com, като използвате вашия Apple ID и изберете Mail, получавате достъп до няколко допълнителни функции, които традиционният пощенски клиент не може да предостави (включително Apple Mail).

 

Тази версия на iCloud Mail има прилична опция за търсене и филтриране в долната част на екрана, тъй като показва само непрочетени съобщения. Можете също така да плъзгате и пускате съобщения в папки, които сте създали в лявата странична лента.

 

За съжаление не можете да осъществите достъп до тази версия от мобилно устройство, така че ще трябва да влезете от браузър за настолни компютри на вашия Mac или компютър.

2. iCloud Mail Aliases може да се справи със спама

Aliases ви позволява да създадете до три временни (фалшиви) имейл адреса @ icloud.com, които да предоставяте когато си регистрирате нов профил. Така Aliases поставя доста надеждна бариера срещу спама.

 

За да създадете такъв лъжовен имейл, влезте в iCloud.com и кликнете върху „Mail“. Кликнете върху иконата на зъбно колело в долния ляв ъгъл на екрана и изберете „Preferences“. Изберете „Accounts“, след което „Add an alias“, след което изберете подходящо име.  

3. Създайте правила за iCloud Mail

Правилата са една от характеристиките, които правят Gmail толкова мощен пощенски клиент. Те ви позволяват да насочвате имейлите си към конкретни папки или изцяло да пропускате входящата поща. Можете да създадете правила и в iCloud Mail, като влезете в iCloud.com и кликнете върху „Mail“. След това кликнете върху иконката на зъбно колело в долния ляв ъгъл и изберете „Preferences“. Изберете „Rules“ и кликнете върху „Add a Rule“. Сега задайте критериите за входяща поща, последвани от желаното действие, след което го запазете с „Done“. Тези правила важат за всички ваши устройства.

 

4. Изпращане на големи файлове с Mail Drop

Знаете ли, че можете да изпращате файлове с размер до 5 GB, като използвате iCloud Mail? С помощта на функцията, наречена Mail Drop, iCloud Mail съхранява файла ви в облака и позволява на получателя да го изтегли, като използва линка, съдържащ се в имейла ви. Всички файлове, които изпращате с помощта на Mail Drop, ще бъдат достъпни за изтегляне за период от 30 дни.

 

Може да се наложи да активирате тази функция, преди да можете да я използвате. Влезте в iCloud.com и кликнете върху „Mail“. Кликнете върху иконата на зъбно колело в долния ляв ъгъл, след което изберете „Preferences“. Под „Composing“, активирайте „Use Mail Drop when sending large attachments“.

 

 

5. Препращане на имейли

Едно от най-полезните правила за електронна поща е възможността да се препраща цялата входяща поща на друг имейл адрес. Можете лесно да настроите това чрез правилата на iCloud Mail. Влезте в iCloud.com и кликнете върху „Mail“. Кликнете върху иконата на зъбно колело в долния ляв ъгъл, след което изберете „Rules“. Под „If a message“ изберете „is addressed to“, изберете имейл адреса на iCloud Mail в първото поле.

 

 

В следващото поле под „Then“ изберете „Forward to an Email Address and Mark as Read“, след това въведете имейл адреса, на който искате да получавате съобщенията си.

6. Настройте автоматичен отговор в iCloud Mail

Влезте в iCloud.com и кликнете върху „Mail“. В долния ляв ъгъл кликнете върху иконата на зъбно колело и изберете „Preferences“. След това изберете „Vacation“, активирайте „Automatically reply to messages when they are received“ и въведете датите, през които тази опция да е активна. Накрая добавете съобщението, което искате да изпратите на всеки, който се опитва да се свърже с вас през този период.

7. Изтеглете цялата си Mail история   

За да направите заявка, че искате да изтеглите данните си, отидете на privacy.apple.com и влезте с вашия Apple ID. Под „Obtain a copy of your data“ кликнете върху „Get started“, превъртете до края на страницата и сложете отметка до „iCloud Mail“. Изберете данните които искате да изтеглите и натиснете „Continue“. След това задайте размер на архивните файлове, които Apple ще ви изпрати. Накрая натиснете „Complete request“ и изчакайте няколко дни, през които Apple да подготви данните ви. В резултат ще получите имейл, който ви уведомява, че файла е готов и може да бъде изтеглен.

Вижте най-важните неща, които трябва да знаем Apple ID