Преди няколко седмици стартира функцията Live Albums на Google Photos. Макар, че целта ѝ е ясна – предварително избирате името на човек или домашен любимец, който искате да виждате в един ново създаден албум и алгоритмите на услугата разглеждат цялата ви колекция и добавят към албума само снимки да избраните от вас хора или животни, от androidpolice смятат, че Live Albums е малко по-сложна функция.

 

За да постигнете повече с Live Albums може да имате нужда от някои напътствия. Трябва да сте наясно, че за да ползвате Live Albums на Google Photos трябва да сте активирали опциите за архивиране на снимки и групиране на лица в приложението Google Photos.За целта, отворете приложението, извадете страничното меню отляво и отворете Settings.

Отидете до „Back up & sync“ и активирайте опцията. Изберете профила, към който искате да бъдат архивирани снимките, и качеството, с което искате да бъдат качени. Опцията High quality (високо качество) често е повече от достатъчна и и Google ви предлага неограничено място, при това безплатно за тази настройка.

 

След това, върнете се към главната страница с настройки и потърсете „Group similar faces“. Включете опцията „Face grouping“ и, ако искате домашните любимци да бъдат разпознати, трябва да включите и Show pets with people.

 

След като тези две настройки са налице, трябва да изчакате снимките да бъдат качени и да се виждат, за да бъдат разпознати и категоризирани.

Създаване на нов Live Album от стари снимки

В приложението Photos отворете таба „Albums“ в долната част и потърсете знака „+“ поставен в в голям бял квадрат, озаглавен „New Album“. Докоснете „Automatically add photos of people & pets“ и ще отидете до екран, където можете да изберете всички лица, които искате да се показват в албума ви.

 

 

С тези ваши действия, вие създавате нов албум, в който ще се показват всички снимки на избраните лица. Всички съществуващи снимки, дори от преди години, ще се появят в него. Всички снимки, в които попадат и други хора, също ще се появят. Всички нови снимки, включващи това лице, ще бъдат добавени автоматично и можете да бъдете уведомени за това.

Създаване на нов Live Album без по-стари снимки

Ако искате да създадете албум, в който ще се добавят само нови снимки, направени оттук нататък, следвайте тези стъпки. Отворете таба „Albums“, докоснете белия бутон с „+“ за нов албум, след това докоснете бутона с три точки горе вдясно на екрана. Изберете „Options“ и ще бъдете пренасочени към екран, където можете да изберете автоматично да се добавят снимки на хора и домашни любимци с бутона „+“.

 

 

Когато свършите, ще сте създали албум, в който ще влизат всички ново заснети снимки с   избраните от вас лица. Съществуващите снимки няма да се показват. Всички нови снимки с тези лица ще бъдат добавени автоматично.

Преобразуване на съществуващите албуми в Live Album

Ако вече сте започнали да подреждате албуми със снимки на специфични хора или домашни любимци, можете лесно да ги превърнете в Live Album, така че всяка нова качена снимка, включваща тези лица, да се добави автоматично.

 

За да направите това, отворете албума, който вече имате в Photos, докоснете бутона с три точки в горния десен ъгъл и изберете „Options“. След това можете да изберете всички лица, снимките на които искате да добавите. Ще видите квадратче където да отбележите дали искате да се добавят и стари снимки.

 

Ръчно редактиране на Live Albums

Функцията Live Albums не е съвършенна, но вие можете да преподреждате снимките, да преименувате албумите, да добавяте текст и местоположения и да ги споделяте. Разбира се, можете да добавяте или премахвате ръчно снимки от Live Albums.

Други хора могат да добавят свои собствени снимки към Live Albums

Когато споделяте Live Albums, точно както всеки обикновен албум можете да включите сътрудничеството. Ако го направите, тези, с които сте споделили албума, могат да добавят снимки към него. Те могат да направят това ръчно или автоматично като изпълнят указанията по-горе на устройствата си от своя профил.

 

 

Вижте 5 функции, които правят Google Photos много полезна услуга