Новините за пробив в системите на големи компании и изтичането на лични данни не стихват. Това е доста обезпокоително и всеки от нас трябва да започне малко повече да се тревожи за самоличността си. От Android Authority със сигурност могат да ни помогнат в това. От медията са събрали 7 приложения, които защитават нашата самоличност.

Find My Phone (безплатно)

Find My Phone е услуга на Google за установяване местоположението на телефоните ни. Приложението е достъпно по подразбиране за повечето телефони с Android. То може да ви помогне да намерите изгубен или откраднат телефон. Негов голям плюс е възможността за дистанционно изтриване на данните в телефона. По този начин можете поне да премахнете личните си данни в случай на откраднат телефон. Може да загубите телефона, но поне защитавате самоличността си.

LastPass Password Manager (безплатно, $2 на месец)

LastPass е мениджър на пароли. Приложението ви спестява усилието да помните всичките си пароли. В допълнение, то идва с генератор на пароли. Едно такова приложение ви помага да защитите профилите си с минимални усилия от ваша страна. Услугата може да се синхронизира между мобилните ви устройства и повечето компютри. Повечето от функциите на приложението са безплатни. 

LifeLock (безплатно, $9.99-$29.99 на месец)

LifeLock е услуга, специално предназначена за защита на самоличността. Тя следи различните ви финанси. Получавате сигнали за неща като планове за мобилни телефони, кредитни карти, заеми и други неща от ваше име. 

NordVPN (безплатен пробен период / $ 11.99 на месец / $ 69.00 на година)

NordVPN е доста добра VPN услуга. VPN мрежите могат да маскират вашия интернет трафик в обществени зони, за да предотвратят открадването на данни. Платените планове на приложението имат неограничен трафик, стриктна политика за логване и сравнително стабилно използване. Приложението разполага с функция, която криптира данните ви два пъти. Може да е малко прекалено, но поне няма да ви навреди. 

Tunnelbear (безплатно / $9.99 за месец / $59.88 за година)

Tunnelbear е друга прилична VPN услуга. Тя предлага много от характеристиките на NordVPN, но е сравнително по-евтина негова версия.

WalletHub (безплатно)

WalletHub е приложение, което следи кредитния ви рейтинг ежедневно, като за целта трябва да си регистрирате безплатно профил. Приложението също така включва съвети и трикове за подобряване на кредита ви, 24/7 кредитен мониторинг и други. Недостатък е, че работи с реклами и често ще получавате различни оферти, които обаче лесно може да пренебрегнете.

Наистина добра настройка на заключване на екрана

Най-добрият начин да задържите информацията си далече от злонамерени погледи е да заключите телефона си. Първата линия на защита е вашият заключен екран. Почти всички съвременни смартфони, дори евтините модели, имат четци за пръстови отпечатъци. Това би било най-добрият начин за заключване и обикновено е много лесно да се създаде. Дори шаблон или ПИН е много по-добре от нищо.

 

Ако заключите екрана на телефона си, той ще се рестартира, след като някой не успее да въведе правилния ПИН или пръстов отпечатък, известен брой пъти. Дотогава ще можете да използвате Google Find My Phone, за да изтриете данните си. Това е отличен начин да защитите своята самоличност.

 

Вижте 9 лесни начина да гарантирате сигурността си в Android смартфон